Volvo s40 palące sie żarówki i ładowanie akumulatora

23 Mar 2010, 16:51

volvo s40 1996r 1,8 115km benzyna
2 tygodnie temu zauważyłem ze spaliła mi sie prawa żarówka h4 od świateł mijania poszedłem do sklepu kupiłem nową za 6zł i zamontowałem wszystko ok świeci no i znowu wczoraj patrze i znowu spalona i tez prawa, wiec ide i kupuje następną zamontowałem świecą obydwie
dlaczego w tak krótkim czasie palą mi się żarówki? przedtem było wszystko ok, pare razy spaliły mi sie postojówki tylne
czy to ma związek z tym ze odpalam auto na światłach mijania?
tym autem nie jezdzę zbyt często i pokonuje małe odległości każdorazowo bo ok 2-10km i sprawdzałem dzisiaj ładowanie na akumulatorze miernikiem, auto od 3h było wyłączone i na zgaszonym silniku auto miało 12,3V, jak odpaliłem silnik i właczyłem światła mijania, radio wyłączone to miało na jałowych obrotach 14,5V czy wszystko ok?
martwi mnie fakt ze jak odpalam silnik to w czasie pracy rozrusznika na chwile wyłącza mi sie radio i po kilku sekundach włącza. Auto zapalam na światłach mijania tz włączone mam je na stałe i podczas rozruchu nie widze zeby sie przyciemniały to dlaczego radio sie wyłacza?

pozdrawiam
piotrauto
Stały forumowicz

0
  • 23 Mar 2010, 18:43

Jak kupujesz żarówki za 6 zł firmy Kogucik, to się nie ma co dziwić, że ci się palą. Kup żarówki renomowanej firmy np. Philips, Tungsram, Osram itd.
    Radio podczas uruchamiania silnika gaśnie, ponieważ prawdopodbnie jest tak podłączone, ze podczas rozruchu automatycznie się wyłącza i włącza jak już silnik pracuje. Jest to zrobione po to, żeby z akumulatora nie był pobierany podczas rozruchu zbyt duży prąd. W niektórych samochodach podczas rozruchu wyłączają się wszystkie odbiorniki, które zużywają duży prąd - światła mijania, dmuchawa, klima itd.
    Ubiegając twoje bezsensowne pytania na temat ząrówek, które sa lepsze i które lepiej świecą oraz o ich ceny i gdzie można kupić - jest tego i na naszym forum i w necie całe mnóstwo tematów, więc możesz sobie poszukać.
    Co do radia - jeżeli uważasz, że radio nie jest w ten sposób podłączone jak opisałem, to masz albo uszkodzone radio albo coś nie tak z instalacją. Radio możesz zanieść do naprawy bądz kupić nowe, a z instalacją musisz pojechać do elektryka samochodowego.
    Uważam, że temat został wyczerpany i zamykam.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    0
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczne Renault 5
      Pierwsze elektryczne Renault 5 zostało zaprezentowane wiosną 1972 roku we współpracy z francuskim zakładem energetycznym EDF. Wyprodukowano 100 egzemplarzy modelu. Egzemplarz prezentowany na stoisku Renault na salonie ...