Volvo s40 vs Golf 4 vs Mazda 626

19 Kwi 2009, 21:32

Witam bardzo serdecznie interesują mnie wasze opinie dotyczące tych samochodów, ich wspólne cechy to: silnik diesel rok prod.2000-2003 typ sedan/hatchback.

Oto moje zdanie o tych modelach:

1. Volvo s40 (bezpieczeństwo, bezawaryjność,komfort,drogie części)
2. Mazda 626 (bezawaryjność, drogie części)
3. Golf IV (bezawaryjność, tanie części)

Może macie jakieś uwagi co do mojego zdania?

Proszę o wasze opinie jako użytkowników tych modeli.
protrek
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

27 Wrz 2009, 23:16

Witam :D też jestem zainteresowany informacjami na temat Volvo i VW :D Tylko, ze troche starsze roczniki tak 98, 99 bo to ma być pierwsze autko do 15 góra 16 tyś. Generalnie to słyszałem, że diesle volvo strasznie brzydko chodzą... Czy jest znacznie gorzej niz w przypadku tdi vw? Czym sie lepiej jezdzi? VW czy volvo ?
Pozdrawiam
KrysikTDI
Nowicjusz

28 Wrz 2009, 08:09

Zdecydowanie VW GOLF IV ale tylko i jedynie z nieśmiertelnym silnikiem diesla 1,9TDI
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

28 Wrz 2009, 16:05

Volvo odpada, raczej drogie w eksploatacji.
Między Mazdą a Golfem bym się zastanowił, silnik diesla przemawia jednak na korzyść golfa...
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

28 Wrz 2009, 16:52

Helly napisał(a):Volvo odpada, raczej drogie w eksploatacji.
Między Mazdą a Golfem bym się zastanowił, silnik diesla przemawia jednak na korzyść golfa...

Stereotypy... Każdy zaniedbany samochód będzie wymagał nakładów aby doprowadzic go do stanu uzywalnosci. Ja na Volvo złego słowa nie dam powiedziec :mrgreen: bo przejechalem v40 i s40 po ok. 300 000km. I mimo że serwis ASO był droższy niż innych marek, dało sie to przełknac, a autka odwdzieczaly sie bezawaryjnoscia.
Zalety to przede wszystkim świetne fotele, przyjemnie sprezyste zawieszenie, niezła precyzja zmiany biegow, dobra pozycja za kierownica. Srednio wypadały przestronnosc z tylu i bagaznik(chociaz nowy model jest pod tym wzgledem lepszy).
Golf 4- jezeli zadbany, posluzy lata. Niesmiertelne tdi trapia jednak awarie, ktore obecnie nie sa juz tak drogie do usuniecia. Auto poprawne, ale majace mniej stylu i charakteru niz "łoś"
626- moze byc dobrym wyborem, chociaz kultura pracy diesla jest niewystarczjaca. Przestronny i niezawodny. Styl z lat 80-tych
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

28 Wrz 2009, 17:33

Nie stereotypy, a fakty... Wiadomo, że jak się trafi dobry egzemplarz to można ciągnąć dłuuugo bez większych napraw. Volvo to bardzo dobre auta, komfort, bezpieczeństwo, wytrzymałość, ale jednak pod względem awaryjności te autka, które wymieniłeś są na podobnym poziomie, a ewentualne (napewno będą) koszty eksploatacyjne przemawiają na niekorzyść Volvo. Dodatkowo z tych 3 aut Volvo ma raczej średnie silniki, Mazda świetne benzynowe, a VW świetne diesle, Volvo takie nijakie :P
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

27 Kwi 2010, 11:57

Dlaczego nijakie ? A co do modelu no to chyba już tak bywa że czasem trafi się dobry czasem średni ale Volvo nie jest produktem masowym tylko czymś bardziej dla indywidualnego wymagającego klienta.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw