Volvo s60 vs BMW E46

26 Gru 2008, 23:36

Mam pytanie! Jeżeli ktos miał styczność z tymi autami to bardzo proszę o opinie! Interesują mnie silniki diesla tj., w Volvo 2.4D5 163 KM a w BMW E46 2.0 D 136 KM. Które auto lepiej przyspiesza, które ma lepsze właściwości jezdne i ogólnie które się lepiej prowadzi. Niedługo planuję kupno jednego z tych dwóch. Proszę o pomoc....
mistrz27
Początkujący

27 Gru 2008, 14:40

Hallo Panowie! Nikt nie miał styczności z tymi autami :shock: :shock: :shock:
mistrz27
Początkujący

27 Gru 2008, 15:00

BMW E46
Przyspieszenie: 9,9sek
V-max: 207km/h
Prowadzenie jak i cały układ jezdny jest wielką zaletą BMW E46
Przy zakupie uważaj na:
-mocowanie tylnego zawieszenia dokaroseri
-automatyczne skrzynie
-pękające sprężyny tylnego zawieszenia

Volvo S60
Przyspieszenie: 9,5sek
V-max: 210km/h
Układ jezdny w tym samochodzie jest przeciętny... troche się przechyla na zakrętach... Ma miękksze zawieszenie...
Przy zakupie uważaj na:
-Podatny na awarie układ elektryczny
-Wadliwe działanie klimatyzacii
-Układ jezdny podatny na uszkodzenie
-Szybko zużywające się zawieszenie
-Mechanizm różnicowy

Według mnie zwycięzcą tego pjedynku jest BMW E46
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz

27 Gru 2008, 17:40

Mialem miesiac temu ten sam problem:) pytalem o e46 i nikt nie odpisal. szukalem 2.0d rocznik 2002-3 ale na takie auto trza miec ze 45 tysi bo te wszystkie tansze maja w sobie cos ukrytego. gdybym mial taka kase i znalazl pewne auto to bym bral. ale niestety/stety po poszukiwaniach okazalo sie ze albo sa kombii albo benzyny ew 3.0d a to nie wchodzilo w rachube. dodatkowo dowiedzialem sie ze sa to auto dosyc chodliwe mysle tu o sedanach, z kombii podobno mniej obaw. kupilem wiec volvo s60 taki silnik jak wymieniles. jestem zadowolony. jest to auto nieco "powazniejsze'' od bmw mniej sportowe na pewno. i ma naped na przod a bmw na tyl co kazdy podkresla choc dla mnie nie ma to znaczenia bo uwazam ze wszystko jest kwestia przuzwyczajenia, doswiadczenia i wprawy. jak sie ktos nie boi jezdzic to naped na tyl mu ni straszny. volvem jezdzi sie komfortowo, ma wygodne fotele, mocny silnik, ja jezdze zazwyczaj trasa, malo w miescie wiec pali mi poki co wg kompa 5,8l podejrzewam ze nawet przy szybkiej i dynamicznej jezdzie wiecej niz 7l nie spali. auto przestronne, z tylu tez jest miejsce chyba ze ktos bedzie jezdzil z druzyna koszykarzy to im nie bedzie wygodnie. minusem auta jest dosyc slaby promien skretu co powoduje czestsze uzycie wstecznego. i podobno volvo mniej sie klei do rak zlodziei. pozyje zobacze:) tylko do miasta tego auta nie polecam, w trase jak najbardziej. wszystko kwestia gustu. mnie volvo kupilo. w razie pyatn pisz. chetnie odpowiem. pozdro
Suli
Nowicjusz

27 Gru 2008, 23:04

Ja własnie słyszałem, że Volvo s60 ma bardzo udane zawieszenie. Jest to kompromis między komfortem a pewnym prowadzeniem. Podobno świetnie radzi sobie z zakrętami. Podobno jego zawieszenie jest całkiem inaczej zestrojone niż np. w S80, bardziej sportowo. Chciałbym się więcej dowiedzieć o silniku. Słyszałem, że ma ładne brzmienie i że jest niesamowicie dynamiczny, prawda?
mistrz27
Początkujący

28 Gru 2008, 02:01

co do prowadzenia to autem sie doslownie plynie:) w zakretach super. silnik w srodku brzmi zadziornie, przyjemnie sie go slucha, wysoka kultura pracy, 5 cylindrow robi swoje. jak na 1,5 tony dynamika fajna, nie ma turbodziury, auto reaguje na kazdy dotyk gazu. i te fotele...
Suli
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...

28 Gru 2008, 13:23

no właśnie chodzi o to płynięcie, w zakrętach przechyla się bardziej niż BMW, a pozatym jego zawieszenie jest szybko zużywające się...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

28 Gru 2008, 17:04

Z tego co słyszałem i czytałem to właśnie BMW E46 ma strasznie nietrwałe zawieszenie. Podobno jest to mankament tego modelu i wieloka skaza dla marki. Tak mówią mechanicy. W sumie to nie zdecydowałem się jeszcze. Każdy model ma coś w sobie. Tak jak przedmówca powiedział Volvo jest "poważniejszy". Dla mnie również "szlachetniejszy", jego design jest również nowoczesniejszy. BMW E46 troszeczkę juz się postarzało, pomimo tego, iz jego sylwetka jest ponadczasowa. Moim zdaniem pomimo tego, że auta wielkością są zbliżone to Volvo wydaje się o klasę większe. Za BMW przemawiają świetne właściwości jezdne oraz bardzo precyzyjny układ kierowniczy a także napęd na tył, chociaż dla mnie to raczej bez znaczenia. Troszeczkę nurtują mnie dane techniczne tych dwóch aut. Po pierwsze auta mają zbliżoną masę, po drugie Volvo ma o 27KM więcej oraz wyższy o 50 Nm moment obrotowy, no i jeden cylinder więcej, a de facto różnica w przyspieszeniu między tymi autami to tylko 0,4 s. Gdzie w normalnych warunkach taka różnica jest praktycznie nieodczuwalna. O co tu chodzi?
mistrz27
Początkujący

28 Gru 2008, 17:10

W Volvo zawieszenie szybko się zużywa, a w BMW psuje się tył zawiesznia...
piotreq
piotreq
Zaawansowany

28 Gru 2008, 17:13

Aha! Wytłumaczcie mi jeszcze te dane techniczne...
mistrz27
Początkujący

28 Gru 2008, 18:03

podobno to chodzi wlasnie o rzeczony naped na tyl, ze te auta szybciej ruszaja z miejsca... znaczy z napedem na tyl. moim pierwszym wyborem bylo bmw, a mam vovo i nie zaluje. ergonomia srodka jest naprawde swietna wszystko pod reka. ale to kazdy musi sam zadecydowac co woli. kazde z tych aut to gwarancja jakosci:)
Suli
Nowicjusz

19 Kwi 2010, 23:02

Ja mam swoje auto z napędem a tył i całkiem fajnie się nim jeździ chociaż spróbował bym jazdy takim 4 x 4 ale to może kiedyś.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw

22 Kwi 2010, 19:51

sam ostatnio za 29 tysiecy kupiłem volvo s60 2.4 d5 w automacie 185 koni nigdy ale to przenigdy nie zamieniłbym go na bmw ani co kolwiek innego jest genialne [rpwadzi sie wspaniale w zakrety napewno lepiej wchodzi niz wszystkie vw bo passaty sie bujaja przy 130 strach w łuki wchodzic a tym spokojnie bez zadnego stresu poprostu auto idealne
kuraxan
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

27 Kwi 2010, 11:46

Kurcze to trafiłeś, który rok i ile ma przebiegu ?
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw