Volvo s60 benzyna,automatic

22 Lut 2011, 14:58

Witam ,jestem posiadaczem volvo s60, ostatno mam problemy z odpaleniem mojego autka,po przekreceniu kluczyka w stacyjce nic sie nie dzieje ,tak jakby akmulator byl pusty,,ale tak nie jest akumulator jest na 100%sprawny technicznie,po przekreceniu kluczyka w stacyjce zanika na ten moment- wszystkie oswietlenie wewnetrz i na zewnetrzne auta (jezeli mam zapalone swiatla drogowe).Nie mam pojecia co sie dzieje ,rozrusznik nawet nie drgnie,swiatla gina tak jak dzwiek klaksona ,jestem zalamany,moze ktos z panstwa mial podobne problemy,prosze o pomoc,pozdrawiam serdecznie.(akumulator by wymieniany 4 razy na nowy,, na duzy od disla i nic sie nie dzieje ,,ciagle jest tak samo)
Mazurek
mazurek11
Nowicjusz

Miejscowość: mazury

22 Lut 2011, 16:45

Światła mijania ,drogowe wycieraczki i klakson mogą być rozłączane podczas rozruchu-kumulacja prądu na rozrusznik tzw funkcja X. powinny świecić obrysowe i pozycje. Jeżeli wszystko gaśnie to jest zanik prądu, sprawdz przewody: prądowy od klemy do rozrusznika, masowy na karoserię i silnik, Można także sprawdzić rozrusznik "na krótko" podając prąd na cewkę. Skoro automat to jeszcze pozostaje czujnik pedału hamulcowego i położenia dźwigni biegów.
Nie wiem jak w volvo z immobilizerem czy jest na zapłon czy na rozrusznik, bo jak na rozruch to także należy zwrócić na niego uwagę.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

22 Lut 2011, 18:31

Sprawdz klemy na akumulatorze - mogą być albo luźne albo zasyfione. Sprawdz też mocowanie przeowdu plusowego do alternatora oraz przewodu masowego do karocerii i silnika.
Druga sprawa - zwróć uwagę na położenie lewarka jak wspomniał kolega wyżej - np. na D,R,1,2 itd nie można uruchomić silnika z wiadomych powodów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2011, 19:01

A po co zakładasz nowy temat i dodajesz trochę faktów wystarczyło pisać dalej w tym samym - https://www.forumsamochodowe.pl/volvo-s6 ... t43434.htm
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Lut 2011, 19:06

Tamten temat zatem poleciał do kosza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000