Volvo S60 (I) polift - Warto? Jaki silnik?

15 Mar 2020, 16:28

Witam co sądzicie państwo o Samochodzie Volvo s60? Jestem od dłuższego czasu fanem samochodów Volvo. Czym się kieruje?

To będzie pierwsze auto...
Budżet do 20k
Moje preferencje nt. auta:
-Wygoda podczas jazdy
-Wygodne Fotele
-Ładna biała skórzana Tapicerka
-Dobre nagłośnienie
-Nie przesadnie drogie w utrzymaniu
-Pancerny silnik, z dobrym depnięciem (m.in 160hp) i "niską" awaryjnością.
-Nietuzinkowy odgłos silnika- nawet 4-cylindrówki ładnie brzmią w Volvo z tego co słyszałem (5-cyl. majstersztyk)
-Ergonomia na wysokim poziomie
-Komfort pasażerów z tyłu (wygoda, urozmaicenia np. nawiewy, grzane fotele, podłokietnik z uchwytami na kubek, wystarczająco miejsca)
- Pewny w prowadzeniu, Energiczny i dosyć zwinny
-Bezpieczny
-Przyzwoite Spalanie (I własnie Benzyniak czy Diesel?)
-Brak zbytecznych wnerwiających usterek (Nie całkowity brak,ale bez przesady)
-Dostateczna Przestrzeń w środku kabiny i bagażnik gdzie się zmieszczą chociażby 2-3 walizki i jakaś torba.
-Grzane Fotele, ew. do tego Wentylowane :P
... więc co sądzicie? :) a może pomyśleć nad v70?
Pozdrawiam
Kasspero
Nowicjusz

15 Mar 2020, 17:12

Kasspero napisał(a):Ładna biała skórzana Tapicerka

Przypominam, że kupujesz kilkunastoletnie auto a nie konfigurujesz nowe w salonie.

Generalnie s60/v70 to bardzo przyzwoity wybór, fajny stosunek ceny do tego co auto oferuje - zresztą ze względu min na to bardzo lubię volvo

Jeśli chodzi o ilość miejsca z tyłu to ze względu na linię dachu w s60 szału nie ma (moje 186cm nie ma miejsca na głowę jak praktycznie w każdym sedanie segmentu d) ale to już musisz sam sprawdzić i zadecydować czy wystarczy. W V70 ten temat oczywiście nie występuje.

Mechanicznie bardo spoko, silniki udane, zarówno wszystkie diesle jak i pb. Najlepiej pod względem kosztów wypadnie na pewno wolnossące 2.4. Były dwie wersje mocy, 140 i 170. Różnią się wyłącznie programem a te dodatkowe 30ps jest dostępne powyżej 5k obrotów więc w codziennym użytkowaniu praktycznie tego nie odczujesz, moment taki sam.
W przypadku 2.0T uwaga na przekładane angliki
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Mar 2020, 17:28

A różni się czymś utrzymanie S60 od V70?
I zapomniałem dodać ,że w tygodniu jazda w mieście a w weekendy (co dwa) wyjazdy na wieś, lub inne ew. dłuższe przejazdy (ok. 300km).
I z tym "Ładne", racja. Zapomniałem usunąć. Myślałem też żeby dorobić i kupić S60 II ,ale nie wiem co o tym myśleć.
Kasspero
Nowicjusz

14 Kwi 2020, 22:43

Warto pod warunkiem że wybierzesz skrzynię manualną. Ja miałem S60 D5 automat, samochód super do czasu aż naprawiałem skrzynie poraz pierwszy, poraz drugi, a za trzecim razie sprzedałem samochód jako uszkodzony. Nie twierdzę że naprawy były wykonane prawidłowo skoro była taka częstotliwość awarii w ciągu 6 lat, za to napewno były wykonane w serwisach zajmujących się skrzyniami automatycznymi (podobno fachowcy) i kosztowały odpowiednio;). W czasie gdy użytkowałem auto znam innego szczęśliwca który też robił skrzynie;) o ile do mojego samochodu można by się przyczepić przebieg, przełożony anglik( kupiłem z pełną świadomością bo stan był idealny w porównaniu do europejskich które obejrzałem) to jego był samochodem naprawdę idealny id pierwszego właściciela z przebiegiem okolo 50tys
orange121
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne