Volvo s70/v70

30 Sty 2010, 09:15

Witam

Bardzo prosze o pomoc w kwestii wyboru silnika samochodu volvo s70/v70 z lat 1996-2000.(pierwsza generacja). Obecnie posiadam m.in. volvo s70 z 1999 roku z silnikiem 2,5 tdi jest to super autko i super silnik ale chcialbym kupic drugi podobny ale z benzynowym silnikiem. Jest ich naprawde kilka w tych modelach min. 2,0 T 2,3 T 2,4 T, 2,5 T. Nie moge doszukac sie jakichkolwiek opin na temat volvo z tymi silnikami, może ktoś z forumowiczów mal stycznośc z nimi. Volvo (ponad 10-cio letnie) to temat mówiąc kolokwalnie dla odwaznych, stąd chcałbym sie upewnić przed zakupem auta z benzynowym silnikiem. Nie wiem również jak znoszą instalacje gazowa siniki z Turbo (ozywiscie instalacje sekwencyjna). Jeszce jedno pytanie odnośnie napędu na dwie osie w tych volvach- slyszalem ze nie należą do wytrzymałych. Chciałbym poznac państwa opinie, które sa dla mnie jedyną szansa pomocy w wyborze samochodu.

Dziekuje i pozdrawiam
tomekl
Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

30 Sty 2010, 10:29

Niestety to już nie są te Volva co dawniej, Ford tam sporo nabruździł. Co do gazu w silnikach uturbionych to ponoć są tacy, którzy tak jeżdżą, ale czy to będzie chodzić dobrze i bezproblemowo to wątpię. Dodatkowo pamiętaj, że w tym wieku ciężko będzie uturbione auto, które trzyma moc znamionową.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sty 2010, 11:04

jiGsaw napisał(a):Niestety to już nie są te Volva co dawniej, Ford tam sporo nabruździł. Co do gazu w silnikach uturbionych to ponoć są tacy, którzy tak jeżdżą, ale czy to będzie chodzić dobrze i bezproblemowo to wątpię. Dodatkowo pamiętaj, że w tym wieku ciężko będzie uturbione auto, które trzyma moc znamionową.

Pierwsza generacja nie była jeszcze robiona pod dowództwem Forda. Z silników które mogę polecić to 2,0T lub 2,5T szczególnie drugi.Fakt 10-letnie volvo to temat dla odważnych .Sam mam zamiar kupić jako drugi samochód 11 letnie volvo pierwszej generacji. Ale właśnie 2,5D z tym silnikiem jest tak ,że podobno jest to wynalazek Audi. W audi silnik ten nie jest chwalony ale w volvo już tak , nie wiem od czego to zależy. Jeśli ma być gazowany to nie bawiłbym się w silniki z turbo tylko zwykle benzyniaki. Napędy na cztery koła z tego co ja dowiadywałem się i jest mi wiadome są dość wytrzymałe. Tyle ,że ja bardzo rzadko spotykam samochody z napędem na cztery koła ale w moim mniemaniu są one warte kupienia.
astro007
Aktywny

30 Sty 2010, 11:16

Po pierwsze nie Audi, a VW. Po drugie mylisz silniki. Ten w Volvo to 5 cylindrowy, bardzo udana jednostka, chwalona również w Audi/VW. Ten ze złą opinią (i bardzo słuszenie) to 2.5 TDI V6, począwszy od 150km wzwyż.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sty 2010, 20:03

jiGsaw napisał(a):Po pierwsze nie Audi, a VW. Po drugie mylisz silniki. Ten w Volvo to 5 cylindrowy, bardzo udana jednostka, chwalona również w Audi/VW. Ten ze złą opinią (i bardzo słuszenie) to 2.5 TDI V6, począwszy od 150km wzwyż.

Silnik R5 był montowany także w Audi w 100 i A6, a w VW w LT i T4 :grin:
U mnie w rodzinie jeździ Volvo 850 TDI, przebieg 300tys., chodzi jak szwajcarski zegarek :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

31 Sty 2010, 16:44

[link do aukcja.onet.pl wygasł]
Ten samochód mnie zastanawia. Wiem co napisałem i podtrzymuje to ale jak bardzo popsuły się te samochody pod dyktatura Forda???
astro007
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...
    Samochody osobowe przekazane dla szkół samochodowych
    Renault Polska przekazało samochody szkołom samochodowym w Strzelcach Opolskich, Opolu i Gdańsku. Uczniowie będą korzystać z nich podczas zajęć praktycznych. Do Niepublicznej Szkoły Branżowej I Stopnia w Strzelcach Opolskich ...