Volvo S80 - coś haczy przy skręcie

19 Paź 2010, 16:15

Proszę o doradzenie co może być nie tak w moim aucie.
Jestem jego posiadaczem od maja a nagle od lipca zaczęlo coś haczyć przy skręcie w lewo (tylko w lewo), przy skręcie w prawo tego problemu nie ma. Na początku haczyło tylko przy maksymalnym skręcie i haczenie było słabe a teraz jest już o wiele bardziej słyszalne i to nawet przy mniejszym skręcie, niż maksymalne.
Pierwszy raz było to usłyszałem, gdy auto jechało w deszczu i na dosyć wyboistej drodze ale teraz już jest tak non stop.
Była sprawdzana zbieżność i zawieszenie i wszystko ok.
Felgi też są dobrane zgodnie z zaleceniami volvo.
Nadkola tez były sprawdzane czy nigdzie nie odstają.
Co jeszcze należałoby sprawdzić, żeby wyeliminować przyczynę haczenia.
Pozdrawiam
bolo
bolo99
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

19 Paź 2010, 16:19

bolo99 napisał(a): żeby wyeliminować przyczynę haczenia.

Napisz konkretnie na czym to "haczenie"polega.Nie bardzo rozumiem..Co niby haczy o co.. :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Paź 2010, 16:28

obciera zewnętrzny obwód opony (nawet jest juz spory ślad na oponie) o nadkole prawdopodobnie
bolo
bolo99
Nowicjusz

19 Paź 2010, 17:04

bolo99 napisał(a):obciera zewnętrzny obwód opony

Ok. Teraz wsio paniał.Policz dokładnie ilość obrotów kierownicy w lewo i prawo od połozenia do jazdy na wprost...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Paź 2010, 18:02

policzyłem:)
przy skręcie w prawo - 480 stopni
przy skręcie w lewo - 510 stopni
Wiem już chyba do czego zmierzasz ale problem pojawia się (obcieranie koła o nadkole) już przy ok 450 stopniach. Przyjrzałem się dokładnie i widzę, że to obtarcie jest na pionowej ścianie nadkola (widać tam ślad gumy)
Co to wszystko może oznaczać, co sprawdzić???
bolo
bolo99
Nowicjusz

19 Paź 2010, 18:07

Na dziędobry sprawdz ograniczniki skrętu a szczegolnie lewa str.
bolo99 napisał(a):że to obtarcie jest na pionowej ścianie nadkola (widać tam ślad gumy)

Oczywiście masz na myśli tylną część nadkola... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...

19 Paź 2010, 18:21

nie - przednia część nadkola.
ta krawędź prawej opony, która jest bliżej osi pojazdu obciera najbardziej wysuniętym przednim fragmentem o boczną (pionową) przednią część prawego nadkola.

btw. ograniczniki skrętu można sprawdzić "gdziekolwiek", czy raczej w wyspecjalizowanych serwisach? ASO itp.

pozdrawiam, dzięki za cierpliwość...
bolo
bolo99
Nowicjusz

19 Paź 2010, 18:33

bolo99 napisał(a):nie - przednia część nadkola.
Sorry...troche mi sie po....o...
Tak oczywiście ze przód prawa str. bo to sie dzieje przy skręcie w lewo... :!: :!:
bolo99 napisał(a):ograniczniki skrętu można sprawdzić "gdziekolwiek",

Oczywiście ze w kazdym warsztacie gdzie mechanik coś potrafi "kumać"...Niech zmierzy ich wysokości i ewentualnie lewy wykręci-coś nadspawa/nie pamiętam dokładnie jakie jest tam rozwiązanie/zeby właśnie ograniczyć maksymalny skręt w lewo... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Paź 2010, 18:43

ok, dzieki, sprawdzę w piątek w takim razie
a masz jeszcze może jakies inne koncepcje co do tego, co to może być?
bolo
bolo99
Nowicjusz

19 Paź 2010, 19:42

bolo99 napisał(a):a masz jeszcze może jakies inne koncepcje co do tego, co to może być?

Nie wiem jak długo juz nim jeżdzisz i jakie naprawy robiłes w przednim zawieszeniu oraz w układzie kierowniczym... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Paź 2010, 09:25

Ciekawe rozwiązanie ograniczyć skręt kół ??? i to jeszcze ta metoda niech jak kuma to coś nadspawa!!!! tak w układzie kierowniczym lub w zawieszeniu brawo po prostu brawo!!!!!!

a pózniej jak się kierownica zblokuje i trzaśniesz w drzewo bo pan "Miecio" coś tan nadspawał i się nie sprawdziło to znowu do pana "Miecia" i poklepie, pospawa, pomaluje tylko szkoda że auto bo człowieka nie poklepie i nie pospawa!!!
Dla bezpieczeństwa w zawieszeniu, układzie kierowniczym , hamulcowym NIC NIE WOLNO PRZERABIAĆ, ŚCINAĆ CZY SPAWAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

20 Paź 2010, 09:27

arciasty napisał(a):Ciekawe rozwiązanie ograniczyć skręt kół ???

A Ty masz wogóle zielone pojęcie o co chodzi w tym temacie...??? :roll:

[ Dodano: 20 Październik 2010, 10:28 ]
Ps.A wiesz co to jest ogranicznik skrętu kół... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Paź 2010, 19:43

czołem,

nie kłóćcie się proszę Panowie. nie o to chodzi przecież. zbieram wszystkie informacje oraz pomysły. być może Migi60 już trafił (coś nie tak z ogranicznikami skrętu - w pracy to samo mi powiedzieli), być może nie. im więcej pomysłów tym lepiej.

co do Twojego pytania Migi60 - kupiliśmy go 28.V b.r. problem pojawił się pod koniec lipca. przed kupnem zapłaciliśmy za "przegląd pod kątem kupna" i nie było żadnej wzmianki, że jest coś nie tak z zawieszeniem. zresztą, promień skrętu w nim jest jaki jest, więc na parkingu kręci się kierownicą w jedną i w drugą stronę do oporu. nie czułem i nie słyszałem przez te pierwsze dwa miesiące, żeby coś złego się działo.

pozdrawiam
bolo
bolo99
Nowicjusz

20 Paź 2010, 20:41

bolo99 napisał(a):kupiliśmy go 28.V b.r. problem pojawił się pod koniec lipca.

Ok. Rozumiem ze problem powstał samoistnie-w tym czasie nie były wykonywane zadne naprawy tak zawieszenia jak i ukladu kierowniczego... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Paź 2010, 21:02

nie, nic nie było robione z zawieszeniem i układem kierowniczym.

jedyne co było robione to:
- zaraz na początku rozrząd, świece, klocki & tarcze przód i tył, płyny u zaprzyjaźnionego mechanika,
- w połowie lipca wymieniliśmy jeszcze płyn w skrzyni biegów oraz płyn hamulcowy w ASO.

żona ma pomysł, czy przypadkiem podczas jednej z w/w wizyt coś się niechcący nie uszkodziło...

żona była z tym autem u wyżej wspomnianego znajomego mechanika - zdjął koła, popatrzył na sprężyny i powiedział, że są w porządku. wyciągnął podobno jakąś blaszkę (nie wiem skąd) i trochę ale tylko na chwilę się polepszyło. nie wiem, ale czuję, że znowu ASO odwiedzę i powiem, że po prostu coś mi hałasuje :/. zobaczę wówczas, co chłopaki wymyślą...
bolo
bolo99
Nowicjusz