Witam, może mi tutaj ktoś pomoże;]
Posiadam Volvo S80 2,4 170km i mam pewien problem ze skrzynią!
Z objawami takimi jak prześlizg z 2-3 bieg czy stuknięcie lekkie po zmianie biegu z R na D to pewnie się już spotkaliście.
Natomiast mi wyskakuje komunikat "GEEN OLIEDRUK STOP AUTO Z.S.M" i czasem jeszcze inny też sie zaczyna "GEEN OLIEDRUK .....MOTOR ZAF"? coś takiego komunikat nie pojawia się od razu tylko po rozgrzaniu auto powiedzmy po jakiś 15-20 minutach. Chcę wymienić olej kupiłem nawet w servisie żeby nie było!! do mnie do skrzyni wchodzi 7,8l powiedzmy 8 a na wymianę trzeba 12 bo należy przy wymianie przepłukać skrzynię! a że litr tego gówna kosztuje 85zł to postanowiłem kupić 10l i jeszcze Pan w serwisie był na tyle spoko ze spuścił mi 10zł z litra czyli olej mnie wyszedł 750zł za 10l.
I teraz mam problem! bo wymienić olej to nie sztuka z tego co mi mówili w serwisie trzeba tak:
zlać olej na zimnym silniku ( zejdzie prawdopodobnie 2-3 l)
wlac taka sama ilość oleju w miejsce gdzie jest miarka oleju w skrzyni
przejechac ok 10-20 km wrócic
i znowu sposcic olej (bo cały nie zejdzie) uzupełnic i tą czynność ogólnie powtórzyć 3 razy!!
I nie było by problemu! skąpy nie jestem chetnie bym to komuś zlecił nawet za 150zł samą wymianę tylko ze jest problem z tym komunikatem??? co on oznacza?
Szukając tłumaczenia okazało się żę coś z ciśnieniem oleju!?
i pytanie! czy są jakieś czujniki w skrzyni? czy nie ma?
w servisie mowił mi mechanik ze nic takiego nie ma zadnego czujnika?
dodam ze pojawianie sie tego komunikatu nie jest spowodowane olejem w silniku bo ten bład pokazuje sie po rozgrzaniu nawet gdy raptownie zmieniam bieg z R na D czy na odwrót...
dzwoniłem do zakładu pod wrocławiem gdzie robia testy ASB i facet mi powiedział ze jest tam dużo czujników itp...wczoraj bylem u lokalnego gościa koło Lublina i mówi mi ze nie ma???
Więc o ch... chodzi? bo ja podejrzewam ze tak jak opisał kolega wyżej są czujniki w tej płycie sterującej...i wymiana olkeju wymiana a wina tych szarpań jest przez te elektrozawory!!! które idioci albo zle ustawiaja albo mało kto o tym wie? a wiadomo że się mówi ze skrzynia aut to zagadka i w [wulgaryzm] kosztuje....i dochodze do wniosku ze pojade do gościa wymienić olej oczywiscie nie moge ze swoim tylko z jego olejem bo jak stwierdzil do baru z flaszka sie nie wchodzi..
Boje się ze przy badaniu ktoryś zaraz powie trzeba wymieniac to czy tamto remont itp i ch....2-3tys w plecy w być może trzeba tylko ustawic te elektrozawory wymienić ilej i tyle...dodam ze ogolnie skrzynia ładnie chodzi i ładnie zmienia czasem tylko jest ten prześlizg...
I może ktoś sie orientuje czy jest w skrzyni pompa oleju??? bo podejrzewam ze ten komunikat jest związany ściśle z ciśnieniem oleju w skrzyni...dodam że poziom oleju w skrzyni jest ok. Pozdrawiam jak ktoś jest mocno zorientowany niech sie odezwie
![Neutral :neutral:]()
gg 1037404