Volvo s80 II vs BMW e46 330 XI

06 Sty 2020, 23:54

Witam,

Jestem zainteresowany w niedalekiej przyszłości zakupem ww samochodu jakim jest Volvo s80 II w silniku 2.4d. Chciałbym się dowiedzieć parę informacji na temat tego wozu, mianowicie :
- godny polecenia ? Czy awaryjny model ?
- jak wyglądaja ceny części oraz ogolne eksploatowanie tego samochodu w porównaniu do BMW e46 330 XI ?
- czy w budżecie do 30k znajdę coś sensownego ?
lesko1909
Początkujący

Auto: nie mam

07 Sty 2020, 19:29

lesko1909 napisał(a):godny polecenia ? Czy awaryjny model ?
Biorąc pod uwagę silnik 2.4D o którym wspomniałeś to bardzo fajne i bezpieczne auto. Zupełnie inna klasa od samochodu z którym je porównujesz. Volvo S80 szybciej znajdziesz w lepszym stanie niż BMW E46. W podanym budżecie powinieneś już coś sensownego znaleźć.
Jeżeli chodzi o koszty eksploatacji to myślę że drożej przy Volvo nie będzie biorąc pod uwagę ceny części eksploatacyjnych które się wymienia takie jak klocki, tarcze itp.
W Volvo masz diesla który jak zacznie sprawiać problemy to może być droższy w naprawie od silnika benzynowego w E46 ale te diesle uchodzą za pancerne i bardzo fajnie się to auto prowadzi z taką dynamiką tego silnika. Co do przebiegu to myślę że musisz celować w egzemplarze powyżej 200tkm bo ciężko będzie znaleźć co poniżej tej granicy z udokumentowanym stanem licznika.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Sty 2020, 22:45

Przebieg akurat nie ma dla mnie znaczenia, ważny jest stan samochodu. BMW 330xi jeżdżę od roku, nie mogę powiedzieć złego słowa, świetne doznania z jazdy, jak narazie odpukac bezawaryjnie poza uszkodzona chlodnica, jednakże zaczyna być w nim trochę ciasno. Czy któryś z silników benzynowych w Volvo jest godny polecenia?
lesko1909
Początkujący

08 Sty 2020, 22:49

lesko1909 napisał(a):Czy któryś z silników benzynowych w Volvo jest godny polecenia?

Generalnie "godny polecenia" pod względem technicznym jest praktycznie każdy. Nooo ale 2.0/145 czy 1.6T/145 to bieda w aucie ważącym ponad półtorej tony.
Osobiście rozglądałbym się za wolnossącym 3.2.

Nooooo ale szukanie s80 w benzynie do 30k to proszenie się o kłopoty, warto dorzucić do 40.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Sty 2020, 22:56

Zastanawiam się czy diesel nie będzie strzałem w kolano, gdzie owszem rocznie robie w okolicach 20/25 tysięcy km Ale 80% tego przebiegu to 3-5 km odcinki. Czy w podanym budżecie polecicie coś wygodnego i przestronniejszego od e46 ?
lesko1909
Początkujący

08 Sty 2020, 23:02

Do 30k kupisz fajne mondeo mk4, bodajże ta sama płyta podłogowa co s80. Fajną opcją byłby też citroen c5, mega wygodne auto - tutaj benzyniak 2.0/140. Jeden i drugi to naprawdę przestronne modele.
Możesz zerknąć na lagunę mk3 ale ona będzie już trochę ciaśniejsza - tzn. większa od e46, mniejsza od mondeo.
Poza tym accord, gdzieś w okolicy tych 30k mazda 6 II,
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Opel Astra Sedan z Gliwic
    20 sierpnia 2012 o 6:00 rano, z taśmy produkcyjnej zakładu Opla w Gliwicach zjechała pierwsza Astra Sedan, dając tym samym początek seryjnej produkcji piątego z modeli wytwarzanych obecnie w zakładzie. Elegancki sedan, w ...