Volvo S80

05 Gru 2010, 11:35

Witam
Jak w tytule dwa problemy.Pierwszy to zerwana linka od maski(volvo s80) a drugi znacznie poważniejszy: otóż jeszcze przed zerwaniem linki w warsztacie wymienili mi wodę w chłodnicy na płyn.dzisiaj odpalając auto nagle zauważyłam,że wskaźnik wody momentalnie poszedł na czerwone pole ,nie zadziałało ogrzewanie :sad: Po przejechaniu ok 15 km wskaźnik wody zaczął powracać z czerwonego pola,ogrzewanie jednak dalej nie działa.Po wyłączeniu silnika usłyszałam za to coś co mnie przeraziło -odgłos bulgoczącej wody dokładnie tak jakby się gotowała.Niestety nie mogąc otworzyć maski nie wiem co się dzieje :twisted:
Pytania mam dwa :czy Ktoś wie jak otworzyć "awaryjnie" maskę ( w autoryzowanym serwisie tego nie umieli albo raczej nie chcieli się brudzić bo serwis wyglądał jak z żurnala ) volvo s80
I drugie :przyczyna tego bulgotania ?czy da się dojechać tym autem do mechanika ?będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi
Ostatnio edytowany przez pani_sylwia, 05 Gru 2010, 21:06, edytowano w sumie 1 raz
pani_sylwia
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

05 Gru 2010, 17:07

Co do otwierania maski to może pomóc ślusarz który awaryjnie otwiera auta.

" :sad: Po przejechaniu ok 15 km wskaźnik wody zaczął powracać z czerwonego pola,ogrzewanie jednak dalej nie działa.Po wyłączeniu silnika usłyszałam za to coś co mnie przeraziło -odgłos bulgoczącej wody dokładnie tak jakby się gotowała"

Bulgotanie wskazuje na przegrzewanie silnika a brak ogrzewania na niedrożność układu poprzez zamarznięcie płynu lub awarię pompy wody. W takim przypadku należy zgasić silnik i usunąć usterkę bo jazda mogła spowodować uszkodzenie uszczelki pod głowicą lub głowicy
Wskaźnik od płynu i czerwone pole jest bardzo dokładnie opisane w instrukcji użytkowania samochodu. Najlepiej wstawić teraz auto do ogrzewanego garażu aby odmarzło ,ale nie należy jechać aby nie uszkodzić silnika
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Gru 2010, 19:51

Bardzo dziękuję,niestety auto stoi na dworze bo innej możliwości nie ma.Rano odstawiam do mechanika, okazało się że potrafi otworzyć maskę również.
pani_sylwia
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe podjazdy - czy są one trudne do pokonania?
    Zimą nie trzeba wyjeżdżać w góry, by doświadczyć problemów z pokonaniem stromego wzniesienia. Już oblodzony czy zaśnieżony wyjazd z garażu podziemnego może okazać się wyzwaniem. Jak sobie z nim poradzić? Intensywne ...