Volvo/Seat w przedziale 13-17 tys.

06 Kwi 2017, 20:59

Witam serdecznie,

Potrzebuję porady, takiej fachowej, sprawdzonej, gdyż nie do końca jestem obeznany w temacie itp. Przyszedł czas na zmianę auta, więc przedział 13-17 tys. Rozglądałem się już po internecie i mam mniej więcej decyzję. Wybór padł na Volvo (najlepiej V50), znalazłem już parę egzemplarzy, jednak potrzebuję porady, czy warto pchać się w przebieg (w przypadku silnika 2.0D) 300kkm? Znalazłem dosyć ciekawą ofertę, autko zadbane, VIN podany, autko kupione w polskim salonie, jednak czy jest sens pakować się w taki przebieg? Nie mam pewności czy nie będzie kosztów, wiadomo autko już swoje przejechało, ale wygląda na prawdę fajnie - 15 500 zł

Mam na oku jeszcze Seata Altea (2.0TDI, roczniki 2004-2007), martwi mnie trochę ten silnik, ale przebieg jest trochę niższy - 13 900 zł

Przede wszystkim nie szukam magicznych przebiegów 150-170kkm, bo w tym budżecie nie ma sensu. Generalnie 2 opcje - Volvo lub Seat (sentyment do poprzedniego samochodu). Czy można w tym budżecie faktycznie wyrwać fajną ofertę Volvo z rocznika 2004-2007? I jak z tym wyższym przebiegiem?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, porady!
Lemoon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 11 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

06 Kwi 2017, 21:43

Nie spodziewałbym się s40 w dobrym stanie za te max 17k.
Swoją drogą diesel przy tych 15kkm rocznie, które wpisałeś nie jest dobrym pomysłem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Kwi 2017, 21:50

300k to normalny przebieg jak dla takiego auta w tym wieku. Tylko w Polsce panuje jakieś przekonanie, że auto mające 10 czy więcej lat musi mieć te 150k na budziku. To nie duży Fiat czy Polonez, gdzie remont główny był przy 200k
'
2.0 TDI PD odpuść, bo to szmelc
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Kwi 2017, 22:12

Invi napisał(a):Nie spodziewałbym się s40 w dobrym stanie za te max 17k.
Swoją drogą diesel przy tych 15kkm rocznie, które wpisałeś nie jest dobrym pomysłem

W tej cenie bardziej interesuje mnie V50 niż S40, którego jest dużo mniej. Faktycznie przebiegi roczne nie pasują do diesla, ale ciężko o benzynę w tej cenie, więc jestem w stanie zwiększyć i przycisnąć ten przebieg roczny kosztem zakupu diesla.

mike napisał(a):300k to normalny przebieg jak dla takiego auta w tym wieku. Tylko w Polsce panuje jakieś przekonanie, że auto mające 10 czy więcej lat musi mieć te 150k na budziku. To nie duży Fiat czy Polonez, gdzie remont główny był przy 200k
'
2.0 TDI PD odpuść, bo to szmelc

Prawda, sam nie szukam bo jak widzę takie ogłoszenia z wypolerowanymi silnikami i igiełkami "z Niemiec" to już mam dosyć. Dzięki! W takim razie spróbuję znaleźć 1.6 w benzynie, będzie ciężko ale spróbujemy. Pozostał jeszcze popularny 1.9 TDI.
Lemoon
Nowicjusz

06 Kwi 2017, 22:32

Twoje rozważania diesel/benzyna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozostał jeszcze popularny 1.9 TDI.

Z wadliwymi panewkami
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Kwi 2017, 22:41

Invi napisał(a):Twoje rozważania diesel/benzyna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozostał jeszcze popularny 1.9 TDI.

Z wadliwymi panewkami

Haha, faktycznie ciężko wybrać coś pomiędzy, bo to zależy od tego jak fajna oferta się trafi, bo w taką celuję. Czyli pozostaje mi ten fajny 2.0D od Volvo, chyba póki co będę się tego trzymać :D
Lemoon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

08 Kwi 2017, 11:33

ale po co upierać się na diesla jak auto z benzyniakiem kupisz często mniej wytłoczone średnio z 2x mniejszym przebiegiem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010