Volvo V40 II zmiana klimy manualnej na automatyczną

15 Lut 2023, 21:58

Witam.
Czy ktoś z Was orientuje się czy w Volvo V40 II da się przejść z klimy manualnej na automatyczna? Ewentualnie co trzeba zrobić poza wymiana panelu.
Volvo6589
Nowicjusz

15 Lut 2023, 22:00

Temat nieopłacalny, napewno panel sterowania, wiązka, musi być czujnik temp wewnetrzej, może skończy się na wymianie całego bloku wentylacyjnego.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Lut 2023, 22:05

Myślałem że wiązka jest standardowa- więc jak np do lusterka wstecznego mimo iż jest zwykle jest puszczone zasilanie.
Tym bardziej że tylko jedna wersja - KINETIC -posiada manualne sterowanie klima. Więc miałem nadzieję że reszta poszła w standardzie i że może jest w samochodzie tj. wiązka itd.
Ale dzięki za odpowiedź.
Volvo6589
Nowicjusz

15 Lut 2023, 22:07

Volvo6589 napisał(a):Więc miałem nadzieję że reszta poszła w standardzie
więc jaki sens miałoby na samym końcu dać panel pozbawiony automatyki? :unsure:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lut 2023, 22:14

Nie mam pojęcia.Może koszt wykonania innego tunelu większy niż standardowego montowanego pod klimę automatyczna?
Brak zapłaty za automatyczna klimę przy zakupie ?

Przynajmniej wiem na czym stoję temat nieoplacalny
Volvo6589
Nowicjusz

16 Lut 2023, 08:00

Musisz sam niestety sprawdzić czy są już wyprowadzone wiązki. Wielu producentów samochodów wykłada całe gotowe wiązki i w zależności od wyposażenia później tylko podłączają poszczególne elementy. Tak jak sam wspomniałeś np. lusterka - jak w danym aucie jest opcja wyposażeniowa lusterek elektrycznych, to wiązka może być cała gotowa i trzeba tylko pozakładać niezbędne elementy i zaprogramować. Bardzo często demontując jakieś elementy tapicerki, można zauważyć wolne, nie podłączone złącza. Często też nawet na naszym forum padają pytania do czego służy ta kostka, bo nie jest nigdzie podłączona, a wszystko działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2023, 08:34

Właśnie o co konkretnie mi chodzi. Rozebrać i sprawdzić czy są wiazki to nie problem pytanie czy trzeba to później jakoś konfigurować. I kto takie rzeczy jest w stanie zrobić gdyby coś
Volvo6589
Nowicjusz

16 Lut 2023, 08:46

Nie wiem dokładnie jak to wygląda w V40 ale zwróć uwagę na to czy były klimatyzacje automatyczne jedno strefowe i dwustrefowe w twoim modelu. Jeżeli były jedno strefowe to może być łatwiej przejść z manualej na jednostrefową o ile przy manualnej sterowanie klapami itd. jest w pełni elektroniczne. Musiałbyś posprawdzać jak to wygląda ale nawet jeżeli będzie wszystko sterowane elektronicznie to nie znaczy że jak podmienisz panel zadziała.
Szukałeś w necie czy ktoś się bawił w takie przeróbki w V40 II?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lut 2023, 09:04

Tak szukałem i nic nie znalazłem - co nie oznacza że ktoś kiedyś takiego czegoś nie próbował dlatego też pytam tutaj.
Volvo6589
Nowicjusz

16 Lut 2023, 10:26

Porównywałem również gniazda panelu manualnego i automatycznego są takie same dlatego mnie to zaczęło zastanawiać . A wystarczy że w manualnym powiedzmy brakuje 2-3 pinów i funkcje dochodzą nowe.

Ale to tylko moje teorie. Kupiłbym taki panel i przetestował pytanie czy ewentualnie nie uszkodzi to komputera?
Volvo6589
Nowicjusz

16 Lut 2023, 10:54

Volvo6589 napisał(a):pytanie czy ewentualnie nie uszkodzi to komputera?
nie uszkodzi napewno
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lut 2023, 13:16

Volvo6589 napisał(a):Kupiłbym taki panel i przetestował pytanie czy ewentualnie nie uszkodzi to komputera?

Jest jeszcze pytanie, czy wymiana samego panelu wystarczy - czy nie będzie trzeba wymienić mieszalnika - w manualu klapy mogą być na linki, a w automacie elektryka - to tylko oczywiście domysły, bo nie wiem jak wygląda sprawa manuala w V40. Nie wiem, czy to czasem nie jest to samo co w S40.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2023, 13:41

W moim Volvo będzie elektryka- pokrętło jest można nim kręcić do około nie ciągnie linki za sobą jak w starszych wersjach
Volvo6589
Nowicjusz