Volvo V40 - na co zwrócić uwagę / A może coś innego?

22 Mar 2011, 21:29

Witam,

niedługo będę chciał zmienić autko. Chciałem kupić używane Volvo V40 diesel.
Tylko zanim zabiorę się do tego, to proszę powiedzcie mi na co zwracać uwagę w tych autkach. Wiem, że to dobre auta, ale przecież zawsze coś się w nich psuje.

Chyba, że zaproponujecie mi coś równie dobrego jak Volvo (byle nie Audi,VW i Seat). Cena maks 14tys.

Pozdrawiam
aesir
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Mar 2011, 08:23

Zwróć uwagę na zawieszenie, jest nastawione raczej na jazde po równych autostradach niż po naszych polskich drogach. Hmm szczerze to nie wiem co w tym samochodzie więcej może się psuć, poza tym zawieszeniem to nie miałem przez 4 lata problemu z niczym, tylko części eksploatacyjne, klocki, tarcze itp. Aha kiedyś coś tam było nie tak z zaworem EGR. A z bardziej denerwujących rzeczy to chyba przepalające się żarówki ( ale to grosze kosztuje ). Nie wiem jak w starszych modelach przed liftingiem ale u mnie tylna wycieraczka robi motylka ( nie zbiera wody z całej szyby ) - warto sprawdzić stan ramienia bo nowe kosztuje koło 200 zł. To tyle ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2011, 10:22

Zależy z jakiej wyjdziesz zasady. Jeżeli z takiej,ze to ma jeździć a nie wyglądać,to większą uwagę przywiąż do układu zawieszenia oraz kierowniczego. Następnie sprawdź elektrykę,bo często bywa wadliwa. Nie zapominaj również o korozji,potem są z tym znaczne problemy we wszystkich "wiekowych" autach.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

23 Mar 2011, 13:55

Bardzo chorowałem na v40, znajomi z forum Volvo odradzają a tutaj widzę polecają :wink:
chesnokov
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

24 Mar 2011, 10:23

Jak kupisz na pewno będziesz zadowolony, kawał dobrego auta. Blachy ekstra, jak nie bity nie ma mowy o rdzy. W tej cenie to tylko bardziej wolałbym Honde Accord VI 1.8 ale w benzynie.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Mar 2011, 21:43

moim marzeniem jest v40 lub s40, kolego czy warto szukac za 6/7 tys? , znajde jakis niebity egzemplarz?
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q3 z silnikami 35 TFSI i 35 TDI
    Na polskim rynku dostępne są już nowe wersje kompaktowego SUV’ Audi Q3. Na początek oferowane jest w trzech wersjach silnikowych: 35 TFSI z manualną skrzynią biegów, 35 TFSI ze skrzynią automatyczną S tronic ...

24 Mar 2011, 22:13

Wątpię ale możesz próbować, akurat może się trafi jakiś za 7 tys. Jednak z tego co widzę to zadbane egzemplarze z początku produkcji to wydatek 8-9 tysięcy.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Mar 2011, 22:44

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Jak napisał piotr1234543, ja również zawsze marzyłem o volvo ale tylko V40 :)

Teraz pozostaje mi sprzedać moje obecne autko i polować na ładne i zadbane Volvo gdzieś w moim rejonie.
aesir
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003