Vovlvo s40&v50

23 Lut 2011, 13:56

Jaka jest różnica miedzy vovlo s40 a v50 nie liczę tej wizualnej (40-sedan, 50-kombi) od jakiegoś czasu szukam auta w granicy 30 000 i zauważyłem iż można w tej kwocie kupić te dwa modele Co do v 50 to znam trochę to auto bo mój ojciec niem jeździ (2,0 monumentum136km ten silnik najbardziej mnie chyba interesuje) od jakiegoś roku narazie nie ma z nim problemu. Czy według Was są to auta godne zaufania? Co Wy byście dla siebie wybrali volvo s40,v50 czy np audi a4(b6) lub bmw e46?
Z góry dzięki za odp

PS
Jeszcze jedno czy S40 to nie jest focus tylko w innym opakowaniu?
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

23 Lut 2011, 16:24

Tak jest to Focus który inaczej wygląda i sporo więcej kosztuje bo ma inny znaczek, znacznie lepiej poszukaj sobie zadbanego E46.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Lut 2011, 19:24

fiko7 napisał(a):Tak jest to Focus który inaczej wygląda i sporo więcej kosztuje bo ma inny znaczek, znacznie lepiej poszukaj sobie zadbanego E46.

taaa... co Ty wlasciwie masz do tego volvo? calkiem przyzwoite auto, a Ty przedstawiasz go jako najgorsze auto w historii motoryzacji :roll:
i to nie to samo co focus, przede wszystkim lepsze wnetrze, lepszy design. a techniczne pokrewienstwo? niestety, obecnie normalnosc. z drugiej strony, nizsze koszty serwisu.
autorze, blagam nie mysl ze dostaniesz cos dobrego <35k zl. w Niemczech ceny startuja od 8 tys Euro za 2005 w dieslu 1.6 przebiegi ok 200kkm. rozumiesz o co mi chodzi :lol: ? 30 tys za oplacone w Polsce=padaka, szrot, popowodziowe, przebieg 300kkm w gore itd. proste :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Lut 2011, 20:01

Ja nic do Volvo nie mam, tylko staram sie poinformować potencjalnych klientów że Volvo które robiło kiedyś najbezpieczniejsze auta na świecie juz takie nie jest. Przez 11 lat było własnością Forda, teraz Chińczyków i poprzez to jakość sie popsuła, nie mowiąc o bezpieczeństwie. Wielu nadal sądzi że Volvo jest najbezpieczniejsze na świecie, ale wystarczy się zastanowic że skoro właścicielem był Ford przez 11 lat to co nie stosował tych samych systemów bezpieczeństwa w Fordzie i Volvo? Stosował, to dlaczego Volvo ma być bezpieczniejsze? Co do jakości to ja akurat zwracam uwage na model XC 60 bo znajomy kupił takie nowe auto w tamtym roku. Do tej pory 4 akcie naprawcze i 2 razy jakis problem z autem wiec chyba jakość juz tez nie ta. Design fajny, auta mi się podobaja ale dobrze jak przed zakupem ludzie będa wiedzieli co i jak.
fiko7
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 21:21

fiko7 napisał(a):Ja nic do Volvo nie mam, tylko staram sie poinformować potencjalnych klientów że Volvo które robiło kiedyś najbezpieczniejsze auta na świecie juz takie nie jest. Przez 11 lat było własnością Forda, teraz Chińczyków i poprzez to jakość sie popsuła

a wedel nie nalezy do Polakow i nie kupisz np ich wyrobow :?: :lol: paranoja. to do kogo nalezy dana marka o niczym nie swiadczy. a to ze volvo trafilo w rece bogatego koncernu jedynie wyjdzie szwedom na dobre. w koncu maja na pewno swoich inzynierow itd, a dostana sporo $

nie mowiąc o bezpieczeństwie. Wielu nadal sądzi że Volvo jest najbezpieczniejsze na świecie, ale wystarczy się zastanowic że skoro właścicielem był Ford przez 11 lat to co nie stosował tych samych systemów bezpieczeństwa w Fordzie i Volvo? Stosował, to dlaczego Volvo ma być bezpieczniejsze?

no nie powiesz mi ze takie s40/v50 bedzie mniej bezpieczne od np. e46(roznica co najmniej generacji- 7 lat).
xc60- sasiad ma w dieselku, kupil w 2009 roku 79 tys przebieg od nowosci(nawet dzisiaj byl u mnie bo zona zahaczyla :wink: ), leje paliwo i jezdzi na okresowe, typowe trafienie na wadliwy egzemplarz widocznie, zdarza sie w przypadku kazdej marki, np. MB sie czesto zdarza a nie mowisz o nim ze
chyba jakość juz tez nie ta.
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 21:48

Dzieki za odzew,
W sumie myślę że gdybym znalazł jakiś zadbany egzemplarz to mogłbym zapłacić za niego 35k. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt czy silnik forda 2.0 tdci 136KM to ten sam co volvo TD 2.0 136KM? Z tego co zauważyłem ford nie montował ich w focusach tylko mondeo i tu rodzi się moje kolejne pytanie :mrgreen: co bedzie wygodniejsze lepiej się prowadziło mondeo mk3 polifcie czy s40(2004>)
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 21:54

Biedrona napisał(a):volvo TD 2.0 136KM? Z tego co zauważyłem ford nie montował ich w focusach tylko mondeo i tu rodzi się moje kolejne pytanie :mrgreen: co bedzie wygodniejsze lepiej się prowadziło mondeo mk3 polifcie czy s40(2004>)

chyba odwrotnie, w mondeo mk3 chyba nie bylo wersji 136km, a focusow z tym silnikiem jest malo bo zwyczajnie byly drogie :wink: ale byly.
w sumie trudno powiedziec, mondeo to typowa klasa D, jezeli masz rodzinke 2+1, to takie s40/v50 bedzie lepsze, latwiej sprzedac chociazby. ale skoro potrzebujesz czegos wiekszego mozesz sie zainteresowac mondeo :smile:
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 22:15

znalazłem kilka mondeo mk3 136KM ( [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ). Co do rodzinki to niemam narazie jestem sam +dziewczyna,
JerzyB333, uważasz że łątwiej bedzie odsrzedać vovlvo hmmm zakładałem że odwrotnie chociażby ze względu na to że jest większe a niższa cena.
Z Twojego posta wynika iż jesteś mechanikiem wiec zapytam jeszcze co myślisz o dieslach tdci forda? podobno to b delikatne silniki i trzeba bardzo uważać przy kupnie, czy to prawda że gorsze paliwo moze go uszkodzić? Czy ta sama sprawa ma się też co do silnikow vovlo 2.0
Ostatnio edytowany przez Biedrona, 24 Lut 2011, 09:34, edytowano w sumie 1 raz
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lut 2011, 22:24

Biedrona napisał(a):JerzyB333, uważasz że łątwiej bedzie odsrzedać vovlvo hmmm zakładałem że odwrotnie chociażby ze względu na to że jest większe a niższa cena.

volvo sie bardziej podoba(stylsityka), jest ich mniej(mondeo sprzedano mnostwo, czesto po flotach), mondeo ma latke awaryjnego(jezeli chodzi o roczniki 2000-2002 i silniki 2.0 tdci 131 km chyba zasluzenie), poza tym wyjsciowo volvo bylo drozsze, volvo postrzegane jest jako marka premium wiec raczej bedzie latwiej takie s40/v50 sprzedac. zreszta widac po cenach- skoro za cene 6 letniego v50 kupujesz 4 letnie, wieksze mondeo
Biedrona napisał(a):rodzinki to niemam narazie jestem sam +dziewczyna

kupuj na miare potrzeb, s40 wystarczy w zupelnosci
Biedrona napisał(a): Twojego posta wynika iż jesteś mechanikiem wiec zapytam jeszcze co myślisz o dieslach tdci forda? podobno to b delikatne silniki i trzeba bardzo uważać przy kupnie, czy to prawda że gorsze paliwo moze go uszkodzić? Czy ta sama sprawa ma się też co do silnikow vovlo 2.0

mechanikiem nie jestem. Lakiernictwo/blacharstwo :wink:
hmm, tdci. jak kazdy nowoczesny diesel, trzeba umiec sie obchodzic, prawidlowo obslugiwac to polata swoje. wtrysk od slabego paliwa niezaleznie od tego czy ford, fiat, citroen, mb czy bmw.
mam w rodzinie foke c-maxa '05 2.0 diesel 136km(konstrukcja PSA/FORD) i ma nalatane 236kkm bez wiekszych awarii- jedna wymiana 2M i regenracja turbosprezarki- to ze wzgledu na nieprawidlowa eksploatacje- pierwszy diesel kuzyna :wink: wiec oceniam ja calkiem przyzwoicie
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 22:54

no nie powiesz mi ze takie s40/v50 bedzie mniej bezpieczne od np. e46(roznica co najmniej generacji- 7 lat).
xc60- sasiad ma w dieselku, kupil w 2009 roku 79 tys przebieg od nowosci(nawet dzisiaj byl u mnie bo zona zahaczyla ), leje paliwo i jezdzi na okresowe, typowe trafienie na wadliwy egzemplarz widocznie, zdarza sie w przypadku kazdej marki, np. MB sie czesto zdarza a nie mowisz o nim ze

Gdzie ja napisałem że będzie mniej bezpieczny od dużo starszej E46? Porównuj ten sam rocznik auta a nie o kilka lat rózniące się.
Czytaj też to co piszę jak juz odpisujesz. Ja nie pisałem o psującym się egzemplarzu tylko o 4 akcjach naprawczych na XC 60 z tym 2 zwiazanych z bezpieczeństwem. Jak na tak młode auto to chyba sporo?
fiko7
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 23:03

fiko7 napisał(a):Gdzie ja napisałem że będzie mniej bezpieczny od dużo starszej E46? Porównuj ten sam rocznik auta a nie o kilka lat rózniące się.

gdybysmy mieli porywnywac ten sam rocznik zamiast e46 trzeba byloby brac pod uwage e91, a tym budzecie to wiadomo :mrgreen: porownoje to co moge miec za dana kase np. s40 z 2005 i e46 z 2002-3 powiedzmy(a konstrukcja starsza)

Akcje naprawcze zdarzaja sie kazdemu, nawet Toyocie itd. no ale poniekad moze to byc wada
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 23:12

Owszem akcje naprawcze zdarzaja się każdemu ale aż tyle?
Poza tym wielu uważa Volvo za najbezpieczniejsze auta na świecie a tu jedna akcja dotyczy sterowników poduszek ktore moga nie odpalić podczas wypadku a druga dotyczy mocowania fotela pasażera który moze zbyt mocno się przesunąć w czasie wypadku.
fiko7
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 23:21

fiko7 napisał(a):Owszem akcje naprawcze zdarzaja się każdemu ale aż tyle?
Poza tym wielu uważa Volvo za najbezpieczniejsze auta na świecie a tu jedna akcja dotyczy sterowników poduszek ktore moga nie odpalić podczas wypadku a druga dotyczy mocowania fotela pasażera który moze zbyt mocno się przesunąć w czasie wypadku.

z drugiej strony to dobrze ze volvo nie bagatelizuje takich rzeczy(np. podejrzenia ze toyota tuszowala sprawe w USA, czy MB ktory czesto miga sie od takich dzialan). no i jak te systemy beda dzialac poprawnie volvo nadal nalezy do scislej swiatowej czolowki jezeli chodzi o bezpieczenstwo, nieprawdaz?
JerzyB333
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 23:25

Z tym się zgadzam że należy do czołówki pod względem bezpieczeństwa, ale nie zgadzam się z tym że jak wielu twierdzi jest najbezpieczniejsze na świecie.
fiko7
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 23:34

fiko7 napisał(a):Z tym się zgadzam że należy do czołówki pod względem bezpieczeństwa, ale nie zgadzam się z tym że jak wielu twierdzi jest najbezpieczniejsze na świecie.

no ale trzeba tez przyznac ze sie staraja, np. niedzialajace na prezentacjach systemy w s60. mimo wszystko takie starania trzeba docenic, ktos musi zaczac. najbezpieczeniejsza marka? czegos takiego chyba nie ma :wink: a elektronika? wiekszosc wysmiewa, bagatelizuje, mowi ze dawno bylo lepiej. moze. ale czy ktos prowadzil statystyki ilu wypadkow udalo sie uniknac dzieki czujnikowi martwego pola(np. w s80) czy ESP? zycie jest bezcenne, mozna gadzetow nie lubic ale jesli moze to w jakis sposob wplynac na poprawe bezpieczenstwa na drogach, jestem "za" nawet kosztem akcji naprawczych :mrgreen:
EOT :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz