Volvo V40 vs Passat B5 2000R/diesel/kombi/15tysPLN

16 Wrz 2011, 16:58

Cześć,

Jestem na etapie kupowania samochodu. Zastanawiam się pomiędzy tymi samochodami. Ma on służyć do wszystkiego, interesuje mnie wersja kombi, budżet do 15tys.
Jakie jednostki napędowe polecacie? Wiadomo, ma być ekonomicznie i niezawodnie. Chodzi mi o konkretnie modele silnika. Samochód ma być łatwy w naprawie, tak, żeby większość części dało się wymienić samemu. Głównie liczy się niezawodność, reszta rzeczy schodzi na dalszy plan.
casper406
Obserwowany

Auto: VW Passat 2.0 b+lgp 1995

19 Wrz 2011, 11:27

Miałem Volvo V40 z 2002 z silnikiem 1.9 D 116 KM, wszyscy chwalą ten silnik. Wymieniałem olej co 11 tys km, lałem dobre paliwo, no i czasem na trasie trzeba było go przegonić ( turbina ze zmienną geometrią łopatek ). Jechałem też modelem ze słabszym dieslem ( 90 KM ) ale ciut za słaby do tej budy. Dynamika tutaj super, spalanie w trasie przy lekkiej nodze 5,3 l/100 km, max 5,7 - 6. W mieście 7,2 średnio. Awaryjność - mi się przez 2 lata nic nie przydarzyło autentycznie, poprzedniemu właścicielowi ( wujek ) też nic. Wrażliwe zawieszenie ( przeważnie łączniki stabilizatora ). Pojemność bagażnika w porządku aczkolwiek jak na kombi wypada średnio. Miejsca z tyłu brakuje na nogi dla większych osób. Z przodu bardzo wygodnie. Polecam, gdybym miał okazję kupiłbym jeszcze raz.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012