Volvo V50 2.0D Opóźnienie reakcji na wciśnięcie pedału gazu

05 Kwi 2019, 17:39

Witam,
Mam ogromny problem, wczoraj mój tato odebrał auto od mechanika.
Przyczyną wizyty była wymiana rozrządu, gdyż nabyliśmy auto ok miesiąc temu.
Po odbiorze tata zorientował się, że przy wciskaniu pedału gazu auto reaguje z opóźnieniem i nie z taką mocą jak poprzednio. Dodatkowo - przy hamowaniu i skręcaniu stuka w prawym kole.
Byliśmy dzisiaj u mechaników, to się śmiali, że musieliśmy kiedyś benzyną jeździć, bo diesel właśnie tak reaguje. Dzisiaj nie mogliśmy dogonić zapakowane go ludźmi Tourana 1.9 TDI.
Pytanie moje brzmi - czy to może być wina rozrządu, czy mamy aż takiego pecha, że popsuło się coś w między czasie :/
Proszę o jakakolwiek pomoc, mechanik twierdzi, że jest wszystko ok i że może nam pokazać, jak mu zapłacimy 350zł.
aurelka8
Obserwowany

05 Kwi 2019, 21:29

aurelka8 napisał(a):Po odbiorze tata zorientował się, że przy wciskaniu pedału gazu auto reaguje z opóźnieniem i nie z taką mocą jak poprzednio.
Po wymianie rozrządu nie powinno być różnicy chyba że coś zostało złożone nie tak. Generalnie taki problem z mocą czyli chwilowe opóźnienie na gaz może być w momencie tzw. turbo dziury przy niskich obrotach silnika. Trzymając silnik na obrotach około 2.5tyś. obr powinien żwawo reagować na pedał gazu.

Stukanie w kole na pewno nie jest normalne i jak mechanik z tego się śmieje to lepiej go zmienić.

To stukanie w kole występuje zawsze przy hamowaniu niezależnie od tego w którą stronę skręcacie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Kwi 2019, 22:06

Niestety nie jestem na tyle zorientowana by móc wytykać błędy mechanikowi. Szkoda mi samochodu, bo do czasu odstawienia na warsztat "wbijał w fotel". :) Być może jest to zbieg okoliczności, natomiast z tym kołem to nie ma reguły, czy jedziemy prosto, prawo czy lewo. Takie jakby ktoś puknął w maskę i dalej cisza.

Dodam jeszcze, że mechanik podpinał Volvo pod komputer i twierdził, że nie pokazuje żadnych błędów.
aurelka8
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...