05 Lip 2009, 07:13
Teraz wymieniałem opony z przodu (używki),założono mi opony SAWY,samochód fatalnie się prowadzi,dudnienie pojawia się cyklicznie (cicho -dudni ,cicho -dudni i tak cały czas),patrzyłem na te opony ,nie ma zadnych strzałek ,nic nie wskazuje na to by były to opony kierunkowe ale nie pozostaje mi nic innego jak przełożyć je z prawej na lewą stronę,jeśli to nie zmieni nic to niestety opony będą do wyrzucenia.Też mam takie objawy ,że najbardziej huczą przy ok.90 km/h a gdy jadę szybciej huku nie mam,gdy jadę wolniutko ,cisza.
[ Dodano: Wto Lip 14, 2009 11:40 ]
No więc przełożyłem opony z prawej na lewa i co?!Kierownica przestała drgać i samochod dobrze się prowadzi ,na żadnej oponie nie doszukałem się informacji ,ze jest kierunkowa.Dudnienie pozostało ,okazało się,że łożysko ktore założyłem i zrobiłem na nim tylko ok.1000kkm po prostu siadło,być może zbyt mocno dokręciłem ,teraz kupiłem lepszy zestaw,firmowy ,jest tak zrobiony,ze nawet gdy dokręcilem na siłę,koło kręci się swobodnie,dobre firmowe łożyska jednak dają inna jakość ,winne bylo mniejsze łożysko zewnętrzne najbardziej wrażliwe na moment dokręcenia.