Volvo V50 50 - 90 km/h huczenie

02 Lip 2009, 15:19

Witam, kilka dni temu kupiłem volvo v50 i zauważyłem, że przy prędkości 50 - 90 km/h strasznie coś huczy, także przy zwalnianiu z małych prędkości. Zdziwiło mnie to, że problem nie występuje już np przy 120 km/h. Nie wiem czy to opony czy coś ze samochodem. Opony są kierunkowe, ale nie ja je zakładałem, nie wiem też czy miejsce założenia opony kierunkowej ma związek z tym huczeniem. Trzeba przyznać, że są już trochę zużyte. Miałem kupić nowe opony ale pomyślałem, że lepiej będzie jak się was zapytam, bo mogę wyrzucić pieniądze w błoto.
Dan900
Nowicjusz

Miejscowość: Aleksandrów Łódzki
  • 02 Lip 2009, 18:42

Mogą to być opony!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

03 Lip 2009, 09:54

Ale to skutek, że są źle założone (czyt odwrotnie) czy wytarte?
    Dan900
    Nowicjusz

03 Lip 2009, 14:47

Dan900 napisał(a):Ale to skutek, że są źle założone (czyt odwrotnie) czy wytarte?

juśli dobrze je założyłeś i wyważyłeś to nie powinny chuczeć - chyba że są bardzo zurzyte .... - chuczeć mogą też łożyska z tym, że piszesz iż problem nie występuje powyżej 120 km/h .... a dźwięk huczenia powinien się nasialać wraz ze wzrostem prędkości - przynajmniej tak było u mnie w Lanim ... ;-) pozdro
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna

03 Lip 2009, 16:20

No właśnie problem polega na tym, że nie ja je zakładałem. Czyli mogą huczeć od tego, że są źle rozmieszczone.
    Dan900
    Nowicjusz

03 Lip 2009, 19:06

Jeśli założysz opony kierunkowe nie tak jak trzeba to huczą a kierownica delikatnie wibruje.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
      Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...

05 Lip 2009, 02:41

nie chodzi o rozmieszczenie opon a o kierunek toczenia , więc masz je dobrze założone czy nie? poznasz to patrząc na strzałki czy są zgodne z kierunkiem jazdy
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

05 Lip 2009, 07:13

Teraz wymieniałem opony z przodu (używki),założono mi opony SAWY,samochód fatalnie się prowadzi,dudnienie pojawia się cyklicznie (cicho -dudni ,cicho -dudni i tak cały czas),patrzyłem na te opony ,nie ma zadnych strzałek ,nic nie wskazuje na to by były to opony kierunkowe ale nie pozostaje mi nic innego jak przełożyć je z prawej na lewą stronę,jeśli to nie zmieni nic to niestety opony będą do wyrzucenia.Też mam takie objawy ,że najbardziej huczą przy ok.90 km/h a gdy jadę szybciej huku nie mam,gdy jadę wolniutko ,cisza.

[ Dodano: Wto Lip 14, 2009 11:40 ]
    No więc przełożyłem opony z prawej na lewa i co?!Kierownica przestała drgać i samochod dobrze się prowadzi ,na żadnej oponie nie doszukałem się informacji ,ze jest kierunkowa.Dudnienie pozostało ,okazało się,że łożysko ktore założyłem i zrobiłem na nim tylko ok.1000kkm po prostu siadło,być może zbyt mocno dokręciłem ,teraz kupiłem lepszy zestaw,firmowy ,jest tak zrobiony,ze nawet gdy dokręcilem na siłę,koło kręci się swobodnie,dobre firmowe łożyska jednak dają inna jakość ,winne bylo mniejsze łożysko zewnętrzne najbardziej wrażliwe na moment dokręcenia.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP