Volvo V70 2.5TDI dymi

07 Lut 2007, 19:34

Witam! Mam volvo v70 2.5TDI. Zregenerowalem turbine,poniewaz brala duzo oleju,po przejechaniu 4000km oleju nie ubylo.W momencie ruszania widoczny jest jasny dym,niekiedy jest go duzo, a niekiedy prawie wcale. Mechanik powiedzial ze to stary olej z interkulera jeszcze sie nie wypalil. Moze ktos cos doradzic ? PozdrowkA Ajgor
gorzej bylo i spiewali
Ajgor
Nowicjusz

Miejscowość: wiesbaden
  • 16 Lut 2007, 17:10

Witaj! Ten mechanik daje doskonałe rady :roll: . Jeżeli rzygało Ci olejem do ic dłuższy czas to smoła jaka tam jest może sie wypalać tak długo jak Wezuwiusz!!! potrzba gruntownie wyczyśćić ic i wszystkich przewodów.od turbiny do ic , filtra powietrza, od ic do kolektora. Ponadto sprawdzic układ wtryskowy. zmień mechanika :wink:
    hohohoho
    marucha
    Nowicjusz

Miejscowość: wrocek

16 Lut 2007, 21:22

Marucha dajesz mądre rady a piszesz jak przedszkolak . Klepiesz po klawiaturze bez sensu i nie wiadomo o co chodzi. Dbaj o język POLSKI !!!!!!
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2007, 13:15

Masz świętą rację Bonifacy! Muszę przeprosić za pisownie, styl i interpunkcję! Teraz wersja poprawiona: " Witaj! Ten mechanik daje doskonałe rady :roll:. Jeżeli turbina wyrzucała olej do intercollera przez dłuższy czas to nagromadzona tam smoła może sie wypalać tak długo jak Wezuwiusz!!!( bo niby co ją tam może wypalić- sprężone powietrze??! )
    Musisz gruntownie wyczyścić przewody od turbiny przez IC do kolektora ssącego.Ponadto musisz sprawdzić stan układu wtryskowego. O filtrze powietrza nie wspomnę bo to rzecz oczywista. Zmień mechanika bo nie jest wart pieniędzy, które mu płacisz." :wink:
    hohohoho
    marucha
    Nowicjusz

Miejscowość: wrocek

17 Lut 2007, 15:24

Ok. Wyczyszczę IC,jeżeli sądzisz że to może być przyczyną.Myślałem że po 4000km wyssało już olej. Zauważyłem też że gdy mam rezerwe w baku to mocniej zadymia, a gdy zatankuje to bynajmniej nie zauważam nic w lusterku,możliwe że jest jakiś szlam w baku, który osadził się na spodzie. A co do zmiany mechanika to nie jest takie proste w moim przypadku,bo moge trafić na gorszego,a mało bywam w Polsce i nie wiem gdzie sie udać. 8)
    gorzej bylo i spiewali
    Ajgor
    Nowicjusz

Miejscowość: wiesbaden
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
      Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...