Volvo V70 TDi kłopot z rozruchem

08 Mar 2009, 22:44

Witam!

Tak więc od początku, 2 tygodnie temu stałem się szczęśliwym (no to sie pewnie okaze niedlugo) posiadaczem wielkiego statecznego kombi, które zawsze chodziło mi po głowie. Nie bede tu opisywał poszukiwań i ogladania setek aut, które okazywały się... (cenzura ;))) Kupiłem je na giełdzie w poznaniu, 2.5 TDi, przebied 222 000, w porównaniu ze stanem środka mniej wiecej sie ten przebieg zgadza, nie sprawdzalem jeszcze na komputerze bo nie mialem gdzie. Przekonalo mnie głownie to że auto nie jezdzilo nigdy po naszych pieknych drogach - to włoszka jest ;).

Po kupnie wszystko było pieknie przez pare dni, był mróz, akumlator krecił, od razu odpalało. Teraz jest cieplej a auto kreci i kreci... oczywiscie odpala ale po dluzszym kreceniu niz na mrozie. Dla mnie to dziwne :/

Dodam, że wymieniłem filtry, i olej. Aha, akumlator nadal dobrze kręci.

pozdrawiam i czekam na diagnoze...
bartek.wojtowicz
Nowicjusz

Miejscowość: WLKP
  • 08 Mar 2009, 23:55

Najpierw trza sprawdzić świece,czy grzeją.Następnie można zająć się pompą,jaka jest jej wydajność.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

09 Mar 2009, 00:02

no wlasnie ze świecami jest na tyle dziwnie że one grzeją tylko rano i to jak jest dość chłodno, a jak wychodze po 8h z pracy to juz sie kontrolka nie zapala a auto dalej długo kręci
    bartek.wojtowicz
    Nowicjusz

09 Mar 2009, 00:08

No a jak ta kontrolka się zaświeca,to po jej zgaśnięciu silnik można uruchomić bez problemu,czy też trzeba tak długo kręcić?
    No i pisząc,że świece grzeją,opierasz się na faktach,czy tylko na kontrolce?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

09 Mar 2009, 00:13

ad1: tez trzeba dlugo krecic
    ad2: opieram sie na kontrolce i na tym ze jak był mróz to nie było tego problemu

aha, nie lałem paliwa na zadnych podejrzanych stacjach - Shell i Orlen (wiem ze tam tez mozna dostac trefne)
    bartek.wojtowicz
    Nowicjusz

09 Mar 2009, 10:49

Sprawdz,czy świece faktycznie grzeją - sama kontrolka nie oznacza,że świece grzeją i że grzeją wszystkie.Świece najlepiej sprawdzać podłączając do nich żarówkę 5W.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eliminujmy pijków za kierownicą
      Apeluję do wszystkich - nie pozwalajmy komuś, kto wypił alkohol wsiadać za kierownicę - nawet jak jest to nasz najlepszy znajomy, kóry wypił kilka piw na imprezie i postanowił pojechac do domu. Od tego są taryfy. A jak wiemy, ...

09 Mar 2009, 19:34

miałem taki przypadek a był to zaworek przelewowy w pompie wtryskowej;
    shrek19791016
    Początkujący

09 Mar 2009, 19:58

o kurka dobrze wiedziec, sprawdze w piatek bo do mechanika jade; chodzi mi po glowie tez pomysl, czy czasem ostatni mechanik co mi wymienial filtr paliwa czegos nie skopal i nie schodzi paliwo z filtra...ale sprawdzalem i sucho jest.

Swiece tez sprawdze w czwartek
    bartek.wojtowicz
    Nowicjusz

17 Mar 2009, 18:24

auto zrobione, przewody przelewowe byly nieszcze i sie biedak zapowietrzał, swiece grzeją :D
    bartek.wojtowicz
    Nowicjusz