Volvo xc60 2018 2.0 254 km przegrzewający się silnik

25 Cze 2020, 09:14

Przy jeździe powyżej 110 czy w korkach w gorące dni wyświetla się komunikat przegrzany silnik zmniejsz prędkość, wyłącza się klimatyzacja??? Dodam wymieniany termostat, wymieniana pompa wody, oraz wymieniona uszczelka pod głowica. Dodam że auto było po wypadku i wymieniany miałem chłodnice intercooler oraz wentylator. WENTYLATOR działa na 100% lecz może problem leżeć w chłodnicy??
Ronnierradek
Nowicjusz

25 Cze 2020, 10:17

Ronnierradek napisał(a):Przy jeździe powyżej 110 czy w korkach w gorące dni wyświetla się komunikat przegrzany silnik zmniejsz prędkość
To już za duża wartość. Temperatura na wskaźniku nie powinna rosnąć ponad 90 stopni nawet w gorące dni i podczas stania w korku.

Sprawdź czy wentylator działa na drugim biegu. Jeżeli byłby tylko uruchamiany przy mniejszej prędkości to by wyjaśniało problem podczas chłodzenia na postoju.

Klimatyzacja wyłącza się ponieważ komputer prawdopodobnie zmniejsza obciążenie silnika w ten sposób zabezpieczając go przed przegrzaniem ale problemem mogą być też ciśnienia w układzie klimatyzacji z racji na niedostateczne chłodzenie.

Ronnierradek napisał(a):wymieniany miałem chłodnice intercooler oraz wentylator
Chłodnica intercoolera ok ale co z chłodnicą układu chłodzenia nie była ona uszkodzona?

Termostat założyłeś oryginalny czy jakiś zamiennik? Czasem nowy termostat który otwiera się przy nie odpowiedniej temperaturze potrafi powodować takie problemy.

Układ chłodzenia jest dobrze odpowietrzony? To również może być przyczyną przegrzewania się silnika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Cze 2020, 11:13

Pompa wody i termostat oryginalny wymieniałem w salonie volvo, odpowietrzony też w salonie, a wentylator działa nawet dość szybko kręci bo jak się przegrzeje silnik to automatycznie szybciej chodzi i dość głośno go słychać, tylko że chłodnice i intercooler kupiłem używany i wiem z salonu że chłodnica pasuje do tego auta, ale po numerach nie jest od tego modelu, i pytanie czy to może mieć jakiś wpływ,.
Ronnierradek
Nowicjusz

25 Cze 2020, 11:17

Przy szybszej i dynamiczniejszej jeździe powyżej 130 km też wyskakuje błąd, i wentylator się załącza, dodam też że wyświetla mi się kontrolka emisji redukcji spalin może to też ma jakiś wpływ??
Ronnierradek
Nowicjusz

26 Cze 2020, 08:51

Ronnierradek napisał(a):chłodnice i intercooler kupiłem używany i wiem z salonu że chłodnica pasuje do tego auta, ale po numerach nie jest od tego modelu, i pytanie czy to może mieć jakiś wpływ
Pytanie czy jej całkowita powierzchnia chłodzenia jest taka sama jak w oryginalnej od tego modelu. Jeżeli różnica jest znikoma to nie powinno być problemu. Druga sprawa to czy sprawdzałeś przepływ przez chłodnicę? Przy używanych warto sprawdzać takie sprawy bo w przypadku chłodnicy jeżeli jej część będzie nie drożna to prawidłowe chłodzenie na tym ucierpi.
Ronnierradek napisał(a):Przy szybszej i dynamiczniejszej jeździe powyżej 130 km też wyskakuje błąd, i wentylator się załącza
Tu masz potwierdzenie że układ nie działa w pełni sprawnie. Dynamiczna jazda powoduje, podobnie jak stanie w korku wzrost temperatury silnika. Tu ma duży wpływ właśnie wydajność układu chłodzenia czyli obieg płynu chłodzącego i wentylatory. Jeżeli chłodnica jest nie drożna np. w połowie to nawet wentylator pracujący na maksa nie będzie w stanie utrzymać w takich warunkach układu na zadanym bezpiecznym poziomie.

Zobacz jeszcze czy jak silnik jest rozgrzany to górny wąż od chłodnicy jest bardzo gorący.

Ronnierradek napisał(a):dodam też że wyświetla mi się kontrolka emisji redukcji spalin może to też ma jakiś wpływ?
Raczej nie powinna ona mieć wpływu na przegrzewanie się silnika. Sprawdź tu EGR czy jest drożny i działa prawidłowo. Najlepiej jednak było by podłączyć się pod komputer i sprawdzić dokładny kod błędu bo problemów może być tu kilka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35