Volvo xc70/ Subaru Forester II /Honda HR-V /coś podobnego

13 Sie 2021, 10:33

Cześć,
Szukam auta uniwersalnego i przestronnego żeby móc pojechać w długą trasę i zjechać sobie do lasu czy nad wodę więc musi mieć prześwit większy niż 16cm. Nie zależy mi specjalnie na 4x4, jedna oś napędzana spokojnie wystarczy. Auta, które ma być tanie w zakupie ~20k zł, w miarę mało paliło i było tanie w serwisowaniu, część rzeczy jestem w stanie zrobić sam w garażu na kanale.

Myślę nad Volvo XC70 II 2000 - 2007r. 2,4 diesel w manualu tylko obawiam się kosztów związanych z utrzymaniem bo na każdym kroku słyszę że jest to drogi w utrzymaniu sprzęt.

Subaru Forster II fajny i ponoć mało awaryjny ale serwis sinika, regulacja luzów zaworowych etc i trochę odstrasza.

Honda HR-V I byla by najlepsza ale bagażnik 285l to o jakieś 100l za mało tyle, że utrzymanie tanie.

No i pojawia się problem bo mam chyba za duże wymagania a za mały budżet. Nie zależy mi na jakimś wypasie, ma służyć, zapakować deskę SUP, rower, narty, namiot etc i ahoj przygodo :D

Macie jakieś inne ciekawe furki podobnych do tych co wymieniłem?
paweln001
Nowicjusz

13 Sie 2021, 19:20

A może Citroen C5 z hydro? Kupisz pierwszą generację po lifcie, masz proste benzyniaki 1.8 i 2.0 pod gaz. Podniesiesz sobie zawieszenie jak będzie trzeba, a na zwykłych drogach pojeździsz sobie komfortowo. W serwisie wyjdzie taniej niż Volvo czy Subaru.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sie 2021, 06:39

Miałem okazję parę razy jeździć takową c5 2.0 benzyna. Fakt, auto bardzo komfortowe na nasze drogi i długie trasy ale precyzja prowadzenia była porównywalna z pontonem. Jak dla mnie auto strasznie się bujało a układ kierowniczy nawet w trybie sport był delikatnie mówiąc mało precyzyjny także francuz odpada.
paweln001
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...