Volvo xc70/ Subaru Forester II /Honda HR-V /coś podobnego

13 Sie 2021, 11:33

Cześć,
Szukam auta uniwersalnego i przestronnego żeby móc pojechać w długą trasę i zjechać sobie do lasu czy nad wodę więc musi mieć prześwit większy niż 16cm. Nie zależy mi specjalnie na 4x4, jedna oś napędzana spokojnie wystarczy. Auta, które ma być tanie w zakupie ~20k zł, w miarę mało paliło i było tanie w serwisowaniu, część rzeczy jestem w stanie zrobić sam w garażu na kanale.

Myślę nad Volvo XC70 II 2000 - 2007r. 2,4 diesel w manualu tylko obawiam się kosztów związanych z utrzymaniem bo na każdym kroku słyszę że jest to drogi w utrzymaniu sprzęt.

Subaru Forster II fajny i ponoć mało awaryjny ale serwis sinika, regulacja luzów zaworowych etc i trochę odstrasza.

Honda HR-V I byla by najlepsza ale bagażnik 285l to o jakieś 100l za mało tyle, że utrzymanie tanie.

No i pojawia się problem bo mam chyba za duże wymagania a za mały budżet. Nie zależy mi na jakimś wypasie, ma służyć, zapakować deskę SUP, rower, narty, namiot etc i ahoj przygodo :D

Macie jakieś inne ciekawe furki podobnych do tych co wymieniłem?
paweln001
Nowicjusz

13 Sie 2021, 20:20

A może Citroen C5 z hydro? Kupisz pierwszą generację po lifcie, masz proste benzyniaki 1.8 i 2.0 pod gaz. Podniesiesz sobie zawieszenie jak będzie trzeba, a na zwykłych drogach pojeździsz sobie komfortowo. W serwisie wyjdzie taniej niż Volvo czy Subaru.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sie 2021, 07:39

Miałem okazję parę razy jeździć takową c5 2.0 benzyna. Fakt, auto bardzo komfortowe na nasze drogi i długie trasy ale precyzja prowadzenia była porównywalna z pontonem. Jak dla mnie auto strasznie się bujało a układ kierowniczy nawet w trybie sport był delikatnie mówiąc mało precyzyjny także francuz odpada.
paweln001
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wideorejestratory i agresja na drodze
    Wideorejestratory stały się popularne nie bez przyczyny. Bo chociaż zwykle służą rejestrowaniu zdarzeń drogowych, to mogą okazać się przydatne także w innych, kłopotliwych sytuacjach. Słyszeliście o takim zjawisku jak "road ...