Volvo xc90 szarpanie automatycznej skrzyni biegow

26 Lip 2013, 10:18

witam . Mam problem z automatyczna skrzynia w volvo xc90 2006 rok .Skrzynia ta przy przezucaniu z 3 na 4 i z 5 na 6 wykonuje lekie szarpniencie .a wyglonda to tak silnik podnosi obroty i dwie trzy sekundy puzniej zostaje wrzucony bieg z lekkim szarpnienciem .dzieje sie to tylko przy jezdzie na automacie przy manualnym przelanczaniu nie .Wymienilem olej ale z tego co wiem mechanik nie wymienil filtra w skrzyni skrzynia ma przejechane 209 tys.czy ktos moze mi w tej sprawie pomuc moze to byc wsina tego filtra ,czy sterownika a moze jeszcze cos innego.
jan22232j
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 11 1995
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: volvo xc90
Silnik: 2.4
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

29 Lip 2013, 10:02

Warto sprawdzić podłączając pod kompa czy skrzynia nie wyrzuca błędów. Mój znajomy w BMW miał podobne problemy z lekkim szarpaniem, a zaczęło się od lekkiego szarpania między 5 a 6 biegiem. Po pewnym czasie musiał zrobić remont skrzyni ;/

Z twoim przebiegiem jak masz automatyczną skrzynię przy której jeszcze nic nie było robione oprócz wymian oleju i filtrów to może oznaczać zbliżający się remont, ale to tylko domysły. Warto żeby ktoś dokładnie sprawdził skrzynię.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Tradition na starcie rajdu Heidelberg Historic
    Na linii startowej dwudziestego piątego, jubileuszowego rajdu samochodów zabytkowych Heidelberg Historic, który odbędzie się w dniach od 11 do 13 lipca, Audi Tradition wystawi aż pięć samochodów ze swojej ...
    5 sposobów w jakie motorsport wpływa na motoryzację
    "Sporty motorowe to coś więcej niż rozrywka, to klucz do rozwoju japońskiego przemysłu samochodowego. Tak, jak sportowcy, którzy dają z siebie wszystko podczas Igrzysk, producenci samochodów wykorzystują sporty ...