Vredestein Wintrac XTREME S vs Vredestein Wintrac XTREME S XL

05 Lis 2017, 13:36

Witam,

Niestety, ale pod koniec poprzedniego sezonu straciłem jedną oponę Vredestein Wintrac XTREME S, więc szukam teraz używki na allegro. Znalazłem dokładnie mój model, za 600 zł, wszystko ok można kupować.
Znalazłem też wersję XL (Extra Load) za prawie połowę tej ceny. Tutaj pojawia się moje pytanie, jaka będzie różnica między tymi dwoma oponami? Czy mogę na jednym kole mieć oponę XL, a na pozostałych normalne? (Parametry są takie same)

Z góry dziękuję za odpowiedź
tplocic20
Obserwowany

Auto: Focus mk1
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2017, 15:37

tplocic20 napisał(a): Czy mogę na jednym kole mieć oponę XL, a na pozostałych normalne?

Teoretycznie nie możesz.
http://blog.bestdrive.pl/1960-rozne-opony-na-kolach-auta-co-na-to-prawo-i-technika
Ale w praktyce te różnice są tak minimalne, że ja osobiście bym się tym nie przejmował.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lis 2017, 16:19

Oznaczenie XL to opona wzmocniona. Wzmocniona oznacza, że w porównaniu ze standardową ma większą nośność i ciśnienie. Poprostu jest wyprodukowana z mocniejszych materiałó ( tak na chłopski rozum :wink: ). Niczym innym się nie różni. Możesz założyć taką oponę bez problemu.
Ale zwrócić uwagę nalezy też na to, że opony XL są droższe od standardowych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kierowcy mogą zabezpieczyć się przed wirusem?
    Zagrożenie koronawirusem sprawia, że chętniej przesiadamy się do samochodów, unikając skupisk ludzi np. w komunikacji miejskiej. Własny samochód to teraz faktycznie najbezpieczniejszy środek transportu, pod ...