Vw bora 1.9 TDI - silnik nie odpala

15 Sty 2010, 08:24

Witam mam problem ,z odpaleniem silnika objawy są takie jak uszkodzony rozrusznik ale to niestety nie to poniewaz zrobilem rozrusznik i nadal nie moge odpalic moze juz ktos mial taki problem i mi pomoze
ARASEK
arasek
Nowicjusz

Miejscowość: UZYWANY
  • 15 Sty 2010, 23:13

Rozrusznik kręci? bo nie rozumiem dobrze.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2010, 00:47

"skoro rozrusznik widziałes jak na stole u goscia co robiłes działa" to nie dostaje on napiecia na elektromagnes rozrusznika i go nie włącza

ty montowałes sam ten rozrusznik? jeden kabel idzie do rozrusznika prosto od akumulatora to prad, który ciagle tam jest ale aby rozrusznik miał sie włączyc musi dostac prąd (+) na ten elektro magnes to ten drugi kabel troszke cieńszy.
    wrzuć na luz włącz stacyjke aby pokazały sie kontrolki i jesli masz w samochodzie dojscie do rozrusznika to połącz chudy kabelek z tym grubszym (puki połączenie bedzie rozrusznik jesli sprawny powinien krecic silnikiem a ten zapalic bo ma włączony zapłon, jak silnik zapali to nie dawaj dalej pradu na rozrusznik) jesli nie to albo gruby kabel od rozrusznika jest nie podłączony do akumulatora albo rozrusznik zły

jesli natomiast zapali to albo stacyjka albo przekaźnik rozrusznika

samochód odpala jak go pociagniesz :?: (jesli nie zapalałes diesla na ciaganie to tego nie rób bo zerwiesz pasek rozrzadu) :roll:

mozna tez posprawdzac czy dostaje napiecie to główne i to po stacyjce próbnikiem :roll:
    Kiler_kg
    Nowicjusz

Miejscowość: Kołobrzeg

16 Sty 2010, 10:06

rozrusznik robilem u elektryka sprawdzal mi rowniz wszystko na kompie i niby ok ale nie chce zapalic nikt nie wie co sie moglo stać wszyscy rozkładają ręce a stalo sie tak z dnia na dzien powiem ci ze jak przekręce kluczyk mam komputer i to zapala sie wszustkie kontrolki normalnie tylko wyswietlacz troszke ciemniej swieci dopiero jak zgasna inne kontrolki to sie rozjasni przekrece kluczyk to raz przekreci silnik dobrze a póżniej tak jakby sie slizgałi by nie bylo kompresji i niewiem juz co mam z tym zrobic
    ARASEK
    arasek
    Nowicjusz

16 Sty 2010, 10:46

Czyli rozrusznik kręci, a może zębatka rozrusznika nie wchodzi w zęby wieńca?Nie musi zgrzytać.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2010, 13:17

zębatke wymienilem w rozruszniku świece grzeją paliwo dochodzi i wciąż nic nie chce zapalić tak jakby wcale nie bylo komprechy za pierwszym razem jest i ginie nie mam pojecia juz co jest
    ARASEK
    arasek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      GR Yaris – sportowy hot hatch i rajdówka w jednym
      GR Yaris to pojazd zarówno dla fanów sportowych samochodów, jak i amatorów rajdowej rywalizacji. Nowy hot hatch jest samochodem drogowym, ale pokrewieństwo z Yarisem WRC zaowocowało taką konfiguracją, ...

16 Sty 2010, 14:50

otwiera sie zawór stop w pompie? odkrec nakretke od wtrysku ta z góry i niech ktos zakreci powinno tryskac paliwo :idea:

nawet sie nie odzywa?nie ma dymku?

kompresja nie ucieknie tak przez noc, chyba ze wydmuchałes uszczelke pod głowicą albo płynu w chłodnicy nie było i mogła własnie głowica pęknąc

jak nic nie pomoze to zostaje pociągnąc (wiem mozna zerwac pasek z racji kompresji )
    ale wiele razy ciągałem i pasek nigdy nie pękł tylko trzeba palic z trójki włączyc rozrusznik i powoli póscic sprzegło :arrow: ale to w ostatecznosci
    Kiler_kg
    Nowicjusz

Miejscowość: Kołobrzeg

16 Sty 2010, 17:26

paliwo tryska z wtrysku w poniedzialek jade do nastepnego warsztatu i napisze co sie dzialo

[ Dodano: Wto Sty 19, 2010 18:29 ]
    Dzisiaj stwierdzono diagnoze wreszcie doszli co sie stalo ,i stalo sie najgorsze zerwało klin na wale i przestawił sie rozżąd i silniczek do robotyale dzieki wszystkim za pomoc
    ARASEK
    arasek
    Nowicjusz