VW Bus - ogórek - renowacja

28 Kwi 2010, 10:31

Witam,

Kupuję troszkę podniszczonego, ale na chodzie Busika VW z lat 70. Chętnie odstawię na jakis czas komuś solidnemu do odrestaurowania i podkręcenia wizualnie. Mam pewną koncepcję, ale z pewnością będzie się można wykazać.

Auto będzie promowało fajny projekt na całą Polskę, więc mimo że budżet troszkę okrojony, to można ambitnie podejść do tematu.

Podeślijcie prosze namiary na kogos konkretnego. Zalezy mi żeby do sierpnia się wyrobić ze wszystkim, czyli było gotowe na koniec lipca.

Zakres prac mozna powiedzieć że pełen .. bo i trochę mechaniki, środek i blacha.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na znak-sygnał.
ReDesigner
Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska

29 Kwi 2010, 15:36

A jaki Ty masz pomysł? I o jaki projekt chodzi? Myślę że dzięki takim podstawowym informacjom prędzej uzyskasz kogoś do pomocy :) Lubię ten samochód swoją drogą.
?stupid
Nowicjusz

Miejscowość: Kutno

29 Kwi 2010, 16:11

?stupid napisał(a):A jaki Ty masz pomysł? I o jaki projekt chodzi?

O pomysłach lepiej przed realizacja nie trąbić za dużo ... ;)
W koncepcji jakichś wyjatkowo odjechanych rzeczy nie ma ... trzeba z nigo zrobić błyszczącego ogóreczka, żeby mogło go co roku podziwiać mniej więcej 100 000 ludzików :)
ReDesigner
Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska

24 Gru 2010, 14:34

Ogórki górą:P Jednak to będą koszty i to duże, no i oczywiście musisz znaleźć dobrego pasjonata, który się podejmie, ale kto? to nie mam zielonego pojęcia.
Drifciarz
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

01 Sty 2011, 16:48

Witam jeżeli chcemy zabrać się za renowację T1 lub T2 o którego łatwiej w tej chwili potrzebujemy tylko chęci te pojazdy są proste jak budowa cepa. Ich słabą stroną jest blacharka. Gnije w pierwszej kolejności podszybie i podłoga. Ceny nowych elementów blacharskich nie porażają ceną. Ale wszystko zależy od funduszy jeśli samochód ma posłużyć dłużej to lepiej użyć nowych części które się od razu nie posypią. Jedna z tańszych hurtowni z pełnym osprzętem do T1, T2, T3 jest Tu Najwięcej kosztów będzie z pierdołami ale blacharkę można dostać od zaraz. Cena będzie uzależniona od stanu ogórka. Przedstaw budżet na renowację to zobaczymy czy opłaca się do tego zabierać. Jeżeli ma to być parzona renowacja zamknie się w 40k PLN łącznie z robocizną która zje dużą część przykładowych funduszy. Wszystko zależy od fanaberii klienta Sam lakiernik to około 3-4 tysiące. Części do silnika są tanie jak barszcz nawet te oryginalne. C do warsztatu który się tego podejmie ja myślę że 100% które zajmują się renowacją zabytkowych pojazdów. Tam połowa czasu zajdzie przy blacharce kolejna 1/4 na malowaniu złożeniu go do kupy a reszta na pierdoły. To tak słowem wstępu. Najlepiej wybrać T2 bo to już nowsza konstrukcja. Tak dużo nowych części jest na rynku z Meksyku tam do tej pory klepią blacharką to tego ale nie zawsze trzyma to wymiar.
Części do T1
Części do T2
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

16 Lis 2012, 17:48

Witam,
Poszukuje wraz kumplami VW T2 na sprzedaż. Może się oriętujecie gdzie ją znaleść? Przeszukałem allegro i otomota ale niestety nic ciekawego nie było. Od razu zaznaczę że to ma być samochód do renowacji :)
Pozdrawiam
stroke
Nowicjusz

Auto: VW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na poboczu - kierowca, rowerzysta, pieszy
    Pobocze jest według policyjnych statystyk trzecie wśród miejsc, gdzie notuje się najwięcej wypadków drogowych. W zeszłym roku na poboczu doszło do 799 takich zdarzeń, zginęło w nich 171 osób, a 904 zostały ...

21 Lis 2012, 16:39

Witam,
mam kilka pytań odnośnie renowacji:
1. czy zmieści się do ogórka silnik z golfa 3 TD i co jeszcze trzeba by było przełożyć? Podejrzewam że skrzynie biegów też ale czy coś jeszcze?
2. Czy w można dołożyć rząd siedzeń i zmienić 5 na 7/8 osobowy? Jak to wygląda z punktu widzenia prawa?
Może sie ktoś podzieli doświadczeniem z remontu. Co sprawiło trudność, na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Mam jednego na oku ale troche drogi jak na swój stan.
Pozdrawiam
stroke
Nowicjusz

Auto: VW

26 Lis 2012, 00:07

Trochę drogi tzn. ile? To jest teraz dość chodliwy towar, co do samej renowacji to może poszukaj jakiegoś portalu z oldtimerami, ktoś pewnie prędzej doradzi.
peterbilt
Nowicjusz

Auto: Scania 94.220