VW Caddy 1.6 dieselm102 KM nierówna praca, drgania

30 Sie 2021, 14:23

Jak w tytule. Samochód na zimno pracuje b. nierówno, drga, nawet przy stojącym samochodzie czuję drgania w kierownicy i w pedale gazu. Zanim dojechałem do warsztatu zagrzał się na tyle, że te objawy (prawie) znikły. Komputer nic nie pokazał , więc pan mechanik orzekł, że pacjent jest zdrowy. Następnego dnia przejechałem ok. 60 km, silnik zagrzał się jak należy i po drodze , przy prędkościach powyżej 90 pracował niemal bez zarzutu. Czym wolniej tym bardziej nierówna praca. Po zatrzymaniu samochód drga, słyszę rytmiczny szelest (tak, jakby jakiś wirujący element przy każdym obrocie o coś ocierał). Szukam a) Podpowiedzi czego szukać. b) Mechanika w okolicy Pragi Południe , linii otwocka, linii Wału Miedzeszyńskiego ew. w Warszawie lub okolicach. Takiego mechanika, który znajdzie usterkę nawet jeśli komputer nic nie pokaże.
P.S. Wypatrzyłem program obd scanmaster i mam pytania :
1. Czy taki program umożliwi mi choćby przybliżone zorientowanie się co dzieje się z Caddym ?
2. (Jeśli 1. - TAK) Czy działa na tablecie z Androidem albo na smartfonie Samsung z tym systemrm oper. ?
3. (Jeśli 2. -TAK) Jak podpiąć urządzenie do samochodu ? Idzie mi o to jaki kabelek kupić i ew. gdzie.
Dziadekw42
Początkujący

• 30 Sie 2021, 14:53

Dziadekw42 napisał(a):1. Czy taki program umożliwi mi choćby przybliżone zorientowanie się co dzieje się z Caddym ?
    Jak Mechanik sprawdzał kody błędów i nic nie było to tym programem nic nie zobaczysz więcej.
    Dziadekw42 napisał(a):2. (Jeśli 1. - TAK) Czy działa na tablecie z Androidem albo na smartfonie Samsung z tym systemrm oper. ?
    Musisz sukać aplikacji na Androidzie.
    Dziadekw42 napisał(a):3. (Jeśli 2. -TAK) Jak podpiąć urządzenie do samochodu ? Idzie mi o to jaki kabelek kupić i ew. gdzie.
    Najlepiej kupić jakiś sprawdzony adapter do komunikacji po BT np. ELM327 ale nie te najtańsze.

Z najtańszych które powinny jeszcze działać jako tako to np. Vgate iCar2 ELM327 Bluetooth 3.0 OBD2 [link do oferty na Allegro wygasł]

Wyższa półka to np. OBD Link LX [link do oferty na Allegro wygasł]
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Sie 2021, 15:20

Jasne. Dzięki za radę.
    Dziadekw42
    Początkujący

30 Sie 2021, 15:45

A swoją drogą pozwolę sobie zauważyć, że nie była to odpowiedź na MOJE pytania (czy TO oprogramowanie zadziała na tablecie /telefonie i czym ew. podłączyć). Co do sensowności sprawdzenia ponownego - po tej niedługiej w końcu przejażdżce samochód spisywał się znacznie gorzej. Poprzednio na gorąco był całkiem o.k. , a "na ciepło" był na tyle grzeczny , że pan mechanik w ogóle niczego nie wyczuł (ale to ja przejechałem nim100 000 i ja czułem, że nie całkiem jest taki, jak przed tymi kłopotami). No a 60 km później, przy temp silnika 100 st. chodził źle. Drgania, szelesty itd. Czyli mu się pogorszyło, więc może teraz NAWET komputer coś zauważy.
    Dziadekw42
    Początkujący

30 Sie 2021, 17:09

Dodam jeszcze, że spalanie (moim zdaniem) b.dobre - 5.5/100 km
    Dziadekw42
    Początkujący

30 Sie 2021, 21:47

Dziadekw42 napisał(a): Samochód na zimno pracuje b. nierówno, drga, nawet przy stojącym samochodzie czuję drgania w kierownicy i w pedale gazu. Zanim dojechałem do warsztatu zagrzał się na tyle, że te objawy (prawie) znikły
    U szfagra w peugeot expert z 2016 roku było to samo .
    Dziadekw42 napisał(a):Komputer nic nie pokazał
    Nie wszystkie niedomagania ten sławetny komputer pokaże . W skrócie komputer nie jest panaceum na każde zło. U szfagra ro....ła się dwumasa . Co ciekawe to przy przebiegu tylko 136 tys. No ale u Ciebie nie musi być to samo . Chcesz diagnozować to diagnozuj ale programem dedykowanym dla grupy VAG . Np . Vcds .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

30 Sie 2021, 23:11

Dlatego właśnie napisałem, że teraz może NAWET komputer coś zobaczy. Bo ogólnie to mechanik, który tylko liczy na "wiedzę" komputera ...hmmmm.... Komputery diagnostyczne kiedyś, nie za mojego już życia, będą naprawdę zdolne do głębokiej analizy tego, co dzieje się w samochodzie. Ale to musi być przynajmniej kilkuwarstwowa sztuczna sieć neuronowa. A dziś na taką zabawkę może sobie pozwolić firma Google i testować autonomiczny samochód. A zwykły, nawet b. wypasiony serwis to jeszcze sobie poczeka. A za uwagę o programie dedykowanym serdeczne dzięki.
    Dziadekw42
    Początkujący

31 Sie 2021, 22:44

Dziadekw42 napisał(a): Komputery diagnostyczne kiedyś, nie za mojego już życia, będą naprawdę zdolne do głębokiej analizy tego, co dzieje się w samochodzie. Ale to musi być przynajmniej kilkuwarstwowa sztuczna sieć neuronowa
    Hmmm....... A wiesz że to już się dzieje i to od dawna . No może nie tak że wykryje niedokręconą jakąś tam śrubkę ale jest . Kontrola ciśnienia w oponach , kontrola sprawności każdej żarówki , informacje na cyferblacie o usterkach , aktywny tempomat itp ..... i takie tam inne szpeje gdzie brakuje mi słów na teraz . To z poziomu kierowcy . Dla diagnozy komputerem to weż np. leciwą astrę H lub zafirę B . CAN rozbudowana do granic rozsądku . Szybka , wolna i co jeszcze ? A co tam Astra . Patrz na fabianę pierwszą . Rocznik około 2000 . Siecz neuronowa w postaci Can . Dwa kabelki a licznik , klima , sterownik silnika czy tam coś jeszcze jest się dogadują . Ale wróćmy jeszcze do nowszego experta . Sterowników chyba ze dwadzieścia . Nie liczyłem . Nie pamiętam . Cokolwiek chciałbyś wymienić to trzeba dedykowanym programem .Czy to sonda NOX , czy kpl zbiornik adblue , czy choćby uzupełnienie płynu eolys .Masakra . A ty chcesz elmem po obd diagnozować , Co ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

01 Wrz 2021, 01:10

Nie "chcę", bo się na tym nie znam. Po prostu taki program zobaczyłem i o taki zapytałem. I właśnie dlatego, że się nie znam to zapytałem. Bo widziałem jedynie serwisantów używających tego typu narzędzi i zaciekawiło mnie czy, skoro mogę to ściągnąć na tableta, to nie mógłbym przynajmniej w przybliżeniu zorientować się jakiego serwisu szukać mając choćby jako-takie pojęcie co się w samochodzie dzieje. A co do działających w diagnostyce popularnej sieci, to kluczowe jest słowo "kilkuwarstwowa", którego użyłem.
    Dziadekw42
    Początkujący

01 Wrz 2021, 08:21

Rokiko napisał(a):Wyższa półka to np. OBD Link LX
    myslisz ze da radę tym kasować poduszki czy działać z FAPem? Nie mogę doszukać się info....
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4