VW DSG7 Tiguan- Jakby rozłączanie napędu podczas puszczonego gazu.

02 Gru 2019, 21:38

Witam,
Mam w samochodzie DSG7 DQ500 i silnik 2.0TDI 184KM 4x4. Dwumas wymieniany 2 miesiace temu. Przejechał ok 3tys km. Wcześniejszy dwumas mocno tłukł, ale bez wstrząsów.

Ostatnio skręcając zauważyłem, że jakby napęd się rozłączał.

Powiedzmy, że z głównej drogi skręcamy w boczną która jest pod kątem 90'.

Zwalniamy hamując, skręcamy bez gazu i zaraz za zakrętem lekko wciskamy gaz. W tym momencie następuje jakby ponowne zapięcie napędu. Jest takie jakby lekkie szarpnięcie i auto zaczyna przyśpieszać.

Podobna rzecz dzieje się gdy jedziemy po autostradzie, przełączamy na manual. Jedziemy 110km/h na 5 biegu. Puszczamy gaz. Czekamy aż auto zacznie zwalniać do 90km/h i ponownie wciskamy gaz. Następuje jakby takie zazębienie napędu i po chwili auto przyśpiesza.

Olej i filtr zmieniony 300km temu przez ASO

Co prawda bez puszczonego gazu ale cichszy

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

m4rcin
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Tiguan
Silnik: 2.0TDi CUWA 184KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2015

03 Gru 2019, 11:01

Przyjrzyj co się dzieje z obrotami po zdjęciu nogi z gazu. Czy one również powoli spadają wraz ze zmniejszaniem prędkości? Czy nie falują?
Na wszystkich biegach jest taka sama sytuacja z tym szarpnięciem?

Przed wymianą dwumasu nie było takiego problemu?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...