VW Fox 1.2 2006 szarpanie podczas jazdy

19 Lis 2020, 23:00

Witam. Jestem tu nowa i potrzebuję pomocy aby ktoś mi udzielił na pewien temat tzn problem. Nie jestem pewna co to może być ale myślę że to będzie cewka zapłonowa. Odpalam samochod normalnie ale podczas zatrzymania sie na światłach czy z innych sytuacjach samochod moj powoli szarpie(kontrolki mi sie nie świecą) jak jest na biegu 1 i po ruszaniu wrzuce 2 tez czuje szarpanie lub chce cofnąć (jak chce zaparkować) co to może być? Pod górke jak wyjeżdżam to samo mam. Czy to może być cewka? Jestem tu nowa i potrzebuje pomocy o dziwne komentarze w moim kierunku podziekuje.
Mlodadriverka
Nowicjusz

20 Lis 2020, 09:08

W pierwszej kolejności należy sprawdzić świece (jak mają spory przebieg lub nie wiesz kiedy były wymieniane to należało by je zmienić). Tak samo z należałoby postąpić z przewodami zapłonowymi. Po tym zabiegu sprawdzić czy problem będzie dalej występował.

Może być cewka ale warto by tu było sprawdzić czy nie ma wypadania zapłonów. Jednak z tego co piszesz raczej ich nie będzie bo zapaliłby Ci się check jak by zostały zarejestrowane przez sterownik. Innym problemem może być ciśnienie paliwa czyli brudny filtr lub dająca słabe ciśnienie pompa.

Nie ma znaczenia jak występuje problem czy silnik jest zimny czy też ciepły?

Czy w tym silniku masz instalację LPG?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Lis 2020, 09:51

Mam tylko na benzyne. Filtr? Ja wymienialam olej a czy przez komputer bedzie mozna sprawdzic i czy wyjdzie co moze dolegac w tym samochodzie. Po kilku minutach od uruchomienia zyczyna juz szarpac delikatnie az sie boje dalej jezdzic....wiem tylko tyle jakby cewka byla do wymiany i bym lekcewazyla to (nawet szarpanie) to bym musiala dac samochod na zlom (bym zajechala silnik) a tego nie chce.
Mlodadriverka
Nowicjusz

21 Lis 2020, 09:23

Kiedy były wymieniane świece i przewody zapłonowe?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lis 2020, 13:54

Powiem to tak po dokładnej kontroli co roku a mam samochod od 3 lat nie mialam problemow i bylo wszystko dobrze. A czy może to być skrzynia biegów lub sprzęgło?
Mlodadriverka
Nowicjusz

21 Lis 2020, 14:10

Układ zapłonowy jak pierwszy do wymiany a nie wymyślanie jakieś sprzęgła czy skrzynie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla sedan, hatchback i TS kombi
    Toyota postanowiła zrezygnować z nazwy Auris – obejmującej w ostatnich latach w Europie kompaktowego hatchbacka i kombi – i powrócić do oferowania Corolli w trzech odmianach nadwoziowych. Rewolucja dotknęła ...