VW FOX 1.2 rocznik 2005 bagażnik nie chce się otworzyć

12 Lut 2020, 13:08

Moi drodzy, od roku posiadam VW FOX'a 1.2 rocznik 2005.
Wczoraj przestał działać mi bagażnik, a raczej nie mogę go otworzyć. Wyjęłam z niego koło zapasowe by zmienić opony, po czym zatrzasnęłam jak zwykle i przekręciłam kluczyk, jak chciałam po zmianie kół otworzyć bagażnik by schować oponę on ani nie drgnął. Kluczyk można swobodnie przekręcić i wcisnąć przycisk.
Od środka też rozkręcałam, ale nie wiem jak ma to działać wiec nie do końca wiem co miałoby się poruszać :unsure:
Chciałabym w miarę sama to naprawić, a nie umiem nawet znaleźć książeczki serwisowej na stronach.
Może mieliście taki problem i sami sobie z nim poradziliście?
fangss
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

12 Lut 2020, 16:26

fangss napisał(a):Kluczyk można swobodnie przekręcić i wcisnąć przycisk.
Jak przycisk lekko się wciska to znaczy że zamek jest w pozycji zamkniętej. Spróbuj raz w jednej a raz w drugiej pozycji kluczyka wcisnąć przycisk i zobacz czy jest jakaś różnica.

fangss napisał(a):Od środka też rozkręcałam, ale nie wiem jak ma to działać wiec nie do końca wiem co miałoby się poruszać
Możesz wrzucić zdjęcie tego zamka od środka który widzisz po zdjęciu osłony/tapicerki klapy od środka?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lut 2020, 17:09

Nie zauważyłam różnicy między tymi przekręceniami i dodatkowo mogę jeszcze przekręcić do pozycji poziomej kręcąc całkowicie w lewo i tak samo do pozycji pionowej kręcąc w prawą stronę (nie wiem czy zamek nie jest przekręcony). Jak nim kręcę to w ogóle nie widzę ruchów od środka zamka. :cry:

Dodaję zdjęcia w załączniku jakie udało mi się zrobić. Dodam, że do zamka jest utrudniony dostąp, bo jest na nim czarna pokrywka, której nie umiem zdjąć i tylko lekko daje się ją odchylić. :oops:
fangss
Nowicjusz

12 Lut 2020, 18:04

Dodam, że jak wciskam przycisk to nic się nie przesuwa w środku :oops:
fangss
Nowicjusz

13 Mar 2020, 15:33

Umknął gdzieś mojej uwadze ten temat. Poradziłaś sobie może z tym zamkiem?
fangss napisał(a):jak wciskam przycisk to nic się nie przesuwa w środku
Wciskając go czujesz jakiś opór czy chodzi bardzo lekko?
Cichy77
Forumowicz VIP

13 Mar 2020, 15:43

Niestety nie. Auto poszło do mechanika i z racji tego, że nie ma już zastępczych części musieli stary zamek ratować. Pękło coś w środku.
fangss
Nowicjusz

13 Mar 2020, 15:50

fangss napisał(a):nie ma już zastępczych części musieli stary zamek ratować. Pękło coś w środku.
Przecież są takie zamki dostępne używane a nawet nowe bez większego problemu.
Nowy zamek numer kat: 5Z6827505AF pasuje do modeli: VW Fox, 2005 - 2012 [link do oferty na Allegro wygasł]
Rozumiem, że naprawili ci ten zamek i już masz z nim spokój?
Cichy77
Forumowicz VIP