VW Golf V Szum/Hałas/Wiatr w kabinie

10 Mar 2020, 01:28

Szukam rozwiązania problemu głośnych odgłosów wiatru dochodzących z okolic szyby, drzwi kierowcy. Golf od zawsze miał z tym problem, jednak po przejechaniu na trasach 40.000 km słuchanie ciągłego świstu zaczęło mnie już powoli kończyć. Świst jest taki jak gdyby szyba nie była do końca domknięta. Palpacyjne oględziny uszczelek nic mi nie dały, wszystko wygląda jak nowe. Mieszkam w Austrii, dlatego jazda do mechanika nie wchodzi w grę (120€ za godzinę). Gdybym chciał mieć auto bez zarzutu w oryginale pewnie nie jeździłbym starym golfem, ale niestety dopiero zacząłem tu studia, więc nawet prowizoryczne metody będą jak najbardziej ok. Dodam, że przy moim autostradowym 100-100km/h nie jest jeszcze tak źle z wygłuszeniem, bo praktycznie nie słychać wiele poza tym świstem. Duże odcinki jeżdżę nawet za tirem, gdzie przy 90 jest już całkiem cicho, więc świst jest tym bardziej nie do zniesienia jako jedyny ciągły odgłos.
Gość109360

10 Mar 2020, 09:50

Zwróć uwagę raz jeszcze i dokładniej na uszczelki pod kątem ich właściwego przylegania do krawędzi w których są osadzone.Być może któraś albo się wysunęła albo się zdeformowała.Ponadto przejrzyj i ręcznie oburącz dociągnij szyby w aucie.Możliwe,że siada ci któryś silniczek podnoszenia szyb i zostawia minimalnie szczelinę której normalnie nie zauważasz.Ja tak właśnie miałem w swoim aucie kiedy niedomagał silniczek.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

13 Mar 2020, 15:43

Jeżeli faktycznie ten hałas dochodzi od strony drzwi kierowcy to wcale nie musi być uszczelka przy szybie. Zobacz z ciekawości jak dźwięk się pojawia i lekko popchniesz szybę czy to coś zmieni.
Zobacz też podczas jazdy i występowania tego odgłosu czy lekkie uchylanie szyby radykalnie zmienia ten dźwięk. Nawet nie tyle co uchylanie a minimalne ruszenie szyby w dół.
W taki sposób sprawdzisz czy problem jest raczej w uszczelce przy szybie czy przy uszczelce drzwiowej o której wspomniał wyżej [email widoczny po zalogowaniu]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrze zaplanować podróż samochodem?
    Wybierając się w dłuższą podróż samochodem powinniśmy się do niej wcześniej przygotować aby uniknąć niespodzianek w trasie. O tym jak dobrze zaplanować podróż samochodem piszemy w kilku punktach które ...
    Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...