VW FOX wypadanie zapłonu cylinder nr.3

13 Kwi 2015, 16:20

Witam.

Niedawno zakupiłem swojego Fox'a, i mam z nim mały problem. Otóż moje autko ma problem bez znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny po odpaleniu czasami od razu zapala się kontrolka check engine czasami zaczyna mrugać i po chwili zaczyna świecić cały czas i silnik zaczyna nierówno pracować. Po podłączeniu pod komputer wyskakuje błąd P0303 Wypadanie zapłonu cylinder numer 3. Po wykasowaniu błędu samochód pracuje normalnie i po chwili zaczyna się to samo. Próbowałem zamieniać cewki miejscami żeby sprawdzić czy są one przyczyną, ponowne skanowanie wykazało dokładnie ten sam błąd a ja nie wiem co mam robić proszę o pomoc.

VW FOX 1.2 55KM
2005r
mexxblack
Nowicjusz

Auto: VW FOX
Paliwo: Benzyna

15 Kwi 2015, 09:32

Wymień świece zapłonowe i przewody WN. Ewentualnie zamień miejscami z innego cylindra.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Maj 2015, 11:43

Wymiana świec nic nie dała, kabli raczej nie da sie wymienic ponieważ są w jednej wiązcei wychodzą z niej wtyczki. Problem wystąpił ponownie po kilkuset kilometrach, na ciepłym silniku podczas stania na światłach chceck zacząl mrugać gdy ruszyłem przy następnym postoju zaczął mrugać i po zapalił sie na stałe oraz silnik zaczął nierówno pracować
mexxblack
Nowicjusz

08 Maj 2015, 13:51

Witamy. W przypadku wypadających zapłonów w silniku 1.2 z grupy VW po sprawdzeniu świec i ewentualnym sprawdzeniu lub zamianie cewek zapłonowych należy sprawdzić ciśnienie sprężania ponieważ silniki te charakteryzują się problemy z wypalającymi się zaworami.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

08 Maj 2015, 13:56

Dziękuje za szybką odpowiedź, nie obejdzie się bez wizyty u mechanika, dam znać jeśli uda się usunąc usterkę
mexxblack
Nowicjusz

05 Sty 2016, 22:42

Witam, jestem ciekawy jak zakończyła się naprawa tej usterki bo mam podobny problem były to te wypalające się zawory czy może coś innego ??
kastom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Vw Fox
Silnik: 1.2 40kW
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa – dzieła mistrzów
    Samochody z wyczynowej linii F Lexusa odznaczają się nie tylko wysokimi osiągami i bardzo dobrymi własnościami jezdnymi – podobnie jak wszystkie modele japońskiej marki premium słyną z niezawodności i doskonałej jakości ...

06 Sty 2016, 09:33

Dokładnie tak upalił się zawór na 3 cylindrze.

Pozdrawiem
mexxblack
Nowicjusz

06 Sty 2016, 21:25

Dzięki za szybką odpowiedź :) napisałbyś mi jeszcze jakie są koszta naprawy ile zapłaciłeś aby znowu cieszyć się normalną jazdą z góry dziękuje za odpowiedź
kastom
Nowicjusz

Auto: Vw Fox
Silnik: 1.2 40kW
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Sty 2016, 21:36

Niestety nie znam dokładnej kwoty naprawy, U mnie usterka wystąpiła 3 miesiące po zakupie samochodu, na szczęście kupiłem go z roczną gwarancją i importer pojazdu wykonał naprawę w jej ramach.

Pozdrawiam
mexxblack
Nowicjusz

07 Sty 2016, 19:57

Ok rozumiem i dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
kastom
Nowicjusz