VW GOLF 3 III 97r KLIMA 1.8 BENZYNA PROBLEM Z KLIMĄ

13 Maj 2013, 14:39

Witam,mam prawo jazdy dosyć krótko bo od niecałego tygodnia ale już niestety pojawiły się problemy z autem;/
Kupiłem golfa 3 z 97r z klimą 1.8 benzyna.

Pierwszy problem:Jest taki,że gdy kupiłem golfika to klima działała świetnie,a ostatnio klima przestała działać prawidłowo;/
Otóż samochód stał na polu przez okres prawie pół roku,ponieważ zgromadzone pieniądze postanowiłem władować w samochód aby był motywacją do zdania prawka:)

Klimatyzacja działa bardzo słabo,nie jest to prawidłowe jej działanie,i mam pytanie czy może być to problem zapchanego filtra kabinowego? lub zagrzybieniem układu?
Ale co do zagrzybienia nie jestem pewien ponieważ tak nagle mógłby sie zagrzybić??

Klima była nabijana i środek jestw układzie,spekuluje też że może jest to powodem rozszczelnienia sie układu;/
Sprawdzałem przewody,nie są poprzecinane ani nic;/ a problem nadal istnieje,co moze byc tego powodem ze ta klima tak słabo działa????

Najwięcej podejrzewam ten filtr kabinowy (przeciwpyłkowy) bo takowy tam sie znajduje i mam zamiar go sprawdzic,jednak to dopiero za pare dni jak bede mial troche wolniejszego czasu.
Prosze o podpowiedz w tym temacie i ewentualnie gdzie znajduje sie ten filtr???

Drugim Problemem jest głośna praca silnika d\podczas pracy,co do tego nie wiem kompletnie nic,jedynie tylko podejrzewam ze to sprężarka działa głośno to tego jestem stu procentowo pewien,nie wiecie dlaczego sprezarka moze tak głosno chodzic?

Czy to czas na jej regenracje/wymiane??

Co moze byc ewentualnie jeszcze powodem tak głosnej pracy silnika??

Pozdrawiam!

Proszę o odpowiedz w tym temacie i Dziękuje wszystkim za poświęcony temu tematowi czas.
Bądz otwarty na krytke,nie wiesz wszystkiego o samochodach :)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków
Prawo jazdy: 09 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Golf 3
Silnik: 1.8 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Maj 2013, 09:45

Wymiń ten filtr i zobaczysz jak będzie. Ale podejrzewam, że tu problemem jest jednak sprężarka - w samochodzie teoretycznie przy pracującym silniku nie powinno jej być słychać. Tak jak nie słychać pracującego altwernatora czy pompy wspomagania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2013, 13:45

Ale myślisz,że jest to problem tego filtru??,ze ta klima nie dziala zbyt dobrze?
Czy istnieja jeszcze jakies inne mozliwosci?

a co do sprężarki to właśnie jedyniue tylko ona tak głośno pracuje wiec to jest napewno tego przyczyną,że on tak głosno chodzi;/
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Maj 2013, 09:41

Jak filtr jest zapchany, to zasysane powietrze z wewnątrz może do kabiny wlatywać nieco wolniej. Może wówczas pogorszyć się jakość chłodzenia, ale raczej nieznacznie. Na chłodzenie powietrza w aucie większy wpływ ma sprężarka oraz chłodnica.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Maj 2013, 07:56

z tym,że sprężarke tata wymieniał jakoś niedawno na regenerowaną wiesz :(
a układ chłodniczy sprawdzałem sam i owszem wiedziałem drobne wycieki ale nie dokładnie mogę znalezc ich przyczyne:(
Chłodnica może być nie szczelna owszem zatem należy to sprawdzić co też jakoś na czasie zrobie:)
rsstock
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Maj 2013, 12:45

rsstock napisał(a):a układ chłodniczy sprawdzałem sam i owszem wiedziałem drobne wycieki ale nie dokładnie mogę znalezc ich przyczyne:(
Chłodnica może być nie szczelna owszem zatem należy to sprawdzić co też jakoś na czasie zrobie:)

Chyba się nie rozumiemy - układ chłodzenia, a układ klimy, to dwa osobne układy niezależne od siebie. W sensie chłodzenia oczywiście.
Układu klimatyzacji sam nie sprawdzisz. Wycieków z układu też nie zauważysz - tam jest gaz, a nie płyn. Jedynie co możesz usłyszeć, to syczenie - wówczas ucieka gdzieś gaz. Ale mało kiedy da się to usłyszeć.
Co do sprężarki - nawet nowa może być uszkodzona. A regenerowana tym bardziej.
Proponuję jednak pojechać do gości od klimy - oni sprawdzą co trzeba.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika