VW Golf 4 1.6 (Benzyna) - Błąd sondy lambdy a jej niedawna wymiana

07 Sie 2021, 08:37

W czasie ostatniej trasy autem zapaliła mi się żółta kontrolka "awaria wtrysku". Na biegu jałowym i niskich obrotach lekko "trzęsło" samochodem, ale udało mi się dojechać do mechanika. W czasie diagnostyki komputerowej, błędy wskazywały na sondę lambdę (mówił chyba nawet o obu): P0030, P0135, P0170. Problem polega na tym, że w ubiegłym roku wymieniłem sondę lambdę (identyczny zestaw objawów) i mechanik wskazał, że może być problem z elektryką w samochodzie a nie ma nikogo teraz, kto mógłby się tym zająć w jego warsztacie.
Nie jestem w stanie pojechać teraz na inny warsztat, ponieważ w drodze tak "szarpnęło", że mi wszystkie kontrolki zaczęły się świecić i samochód jest unieruchomiony.
Czy wymiana sondy (lub sond) lambda rozwiązałaby problem (chociaż na jakiś czas)? Najbardziej mi zależy na tym, aby samochód był sprawny w jak najkrótszym czasie. Potem podjechałbym do serwisu na dokładniejszą analizę problemu.
Auto: Volkswagen Golf 4 1.6 Benzyna (2001)

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
antoni338
Nowicjusz

07 Sie 2021, 12:37

Błąd P oo30 jest od sondy, a raczej grzałki. P0035 to błąd od turbo.
P0170 to błąd związany z paliwem, a raczej mieszanką. Może on być wygenerowany przez sondę, ale może być też na odwrót - sonda jest dobra, a przyczyną może być mieszanka. Tu może być powodem dolot ( np. filtr powietrza zapchany, odwrotnie założony itd ), może to być kiepskiej jakości paliwo czy też wtryskiwacze.
Ja bym zaproponował odczyt obu sond podczas jazdy. Tym bardziej, że wspominasz że podczas jazdy szarpnęło silnikiem na tyle, że większość kontrolek się zaświeciła. prawdopodobnie silnik zszedł z obrotów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2021, 12:45

Dzięki za odpowiedź, w poniedziałek na pewno będę działał w tej sprawie. Dla ścisłości - P0135 nie P0035.
Sprawdzę też filtr powietrza i wtryskiwacze.
antoni338
Nowicjusz

07 Sie 2021, 12:47

Najlepiej by było, jakbyś pojechał do jakiegoś naprawdę ogarniętego mechanika, który podłączyłby się pod kompa i posprawdzał odczyty dawkowania paliwa jak i sondy. Bo może sie okazać, że sonda jest sprawna, ale będzie miała złe odczyty z powodu nieodpowiedniej mieszanki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sie 2021, 13:09

Dziękuję za pomoc ! :)
antoni338
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...
    BMW 1602 Electric (1972) - samochód elektryczny
    Począwszy od 1969 r. BMW skonstruowało dwa eksperymentalne pojazdy na podstawie BMW serii 02 w celu przetestowania właściwości napędu elektrycznego w praktyce. Funkcję manualnej skrzyni biegów przejął silnik bocznikowy ...