VW Golf 4 1.9 TDI ATD - dźwięk pęknięcia czegoś?

09 Sty 2020, 13:47

WItam,
dzisiaj przydażyła mi się następująca sytuacja. Podczas jazdy usłyszałem dziwięk pękniecia w pierwszej chwili myślałem że to opona jednak z oponą wszytsko w porządku. Auto teraz szarpie na jedynce przy mocniejszym wciśnięciu gazu, na dwójce odczucie jest takie jakby nie załączało się turbo (liniowo przyspiesza) na trójce nie sprawdzałem bo na szczęście dojeżdzałem już do domu. Co to może być ? Przyznam szczerze że w takiej sytuacji to boje się nawet odpalić ponownie samochód żeby nic nie zepsuć :D
b4r0
Obserwowany

09 Sty 2020, 14:12

To był chyba raczej jakiś wystrzał z tego co pisujesz wnioskuję. Pęknięcia opony nie usłyszysz jedynie jej wystrzał jak by ją rozerwało.

Zerknij pod maskę, sprawdź układ dolotowy czy jest cały. Popatrz czy nie widać czegoś co mogło by wskazywać na problem.

b4r0 napisał(a):Przyznam szczerze że w takiej sytuacji to boje się nawet odpalić ponownie samochód żeby nic nie zepsuć
Na wolnych obrotach posłuchaj jak silnik pracuje czy chodzi tak jak wcześniej. Wciśnij puść sprzęgło sprawdź czy tu się coś będzie zmieniało. Generalnie musisz sam popatrzeć bo w tej chwili ciężko coś tu doradzić.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Sty 2020, 14:18

No właśnie pod maską spokój silnik chodzi jak chodził jeśli chodzi o dzwięk sprzegło tak samo żadnych dziwnych wibracji itp. Tylko właśnie po usłyszeniu tego dzwięku takie cyrki zaczęły się dziać
b4r0
Obserwowany