VW Golf 4 - Błędy, brak podświetlenia

03 Lut 2015, 16:08

Witam. Jako że jestem słabo obeznana w temacie (I pewnie niektórzy dodaliby "i jestem kobietą" i może słusznie) opiszę tak jak potrafię swój problem.
Poprzedni właściciel mojego gofra miał jakąś stłuczkę, nie wiem co tam się dokładnie wydarzyło, od tamtej pory jak to <dlakobiety> opisał mój mechanik "samochód dalej myśli,że leży w rowie".
Wywala mnóstwo błędów, między innymi błąd poduszki powietrznej (sprawdzone,są), napinaczy pasów, itp.
Co interesuje mnie na chwilę obecną, nie działa podświetlenie przy pokrętełkach od ogrzewania + to [link do Sprzedajemy wygasł].
Jestem w jego posiadaniu od kilku miesięcy a kilka dni temu zauważyłam, że podświetlenie przy pokrętłach działa. Nie wiadomo dlaczego, nie wiadomo kiedy i jakim cudem. Niestety po ponownym odpaleniu samochodu padło znowu.

Co dokładnie może być nie tak? Bezpieczniki były sprawdzane. Czy jest to coś przy czym ktoś może sobie pogrzebać czy lepiej lecieć do mechanika?

EDIT: Zapalniczka też nie działa.
nuszt
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 08 2010
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Lut 2015, 19:42

Pokrętła od ogrzewania na pewno są podświetlane.
W poprzedniej generacji golfa, w passatach B3/B4, borach itd było to bardzo lipne podświetlenie na światłowodzie.
W golfie 4 powinni już to poprawić i dać normalne podświetlenie na co najmniej 2 żarówkach.
Co do zegarów to nie wiem o co chodzi. Brak podświetlenia? Bo temperatura jest bardzo dobra, stan baku- patriotyczny.
Co do tego, że podświetlenie raz działa raz nie to gdzieś coś nie łączy. Najłatwiej sprawdzić to stukając w pewnych punktach, gdzie są wtyczki/złączki itd. Podświetlenie jest po zapłonie czy po włączniku? Jeśli po włączniku to może być on uszkodzony, ale raczej wątpliwe bo światła zewnętrzne świecą prawidłowo.
Zapalniczka ma zwykle bezpiecznik wspólny z radiem. Jeśli radio się włącza to bezpiecznik można wykluczyć. Oczywiście sprawdzenie wszystkich bezpieczników nic nie kosztuje i nie zajmuje dużo czasu...
Jeśli bezpiecznik sprawny trzeba sprawdzić czy zapalniczka posiada zasilanie na kostce gniazda.

Co do poduszek- ja nie jestem w stanie pomóc.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...