Opel Astra 3 2005 Kontrolka AirBag

31 Sty 2015, 18:10

Witam

Mam pytanie odnośnie kontrolki AirBag w używanym samochodzie Opel Astra 3. W internecie zamieszczone jest wiele tematów mówiących jak sprawdzić czy samochód był po wypadku czy tez nie. ,,kontrolka poduszek powietrznych - powinna zgasnąć niezależnie, równomiernie gasnąca wraz z pozostałymi może sugerować, że jest podpięta pod inną, sprawną kontrolkę". Czy zamieszczony powyższy cytat ma odniesienie do rzeczywistości?. Dzis odwiedzając pare komisów samochodowych kontrolka airbag gasła wraz z innymi kontrolkami jednocześnie. Jedynie w jednym astra 3 kombi który sprawdzałem, kontrolka ta gasła niezależnie od wszystkich. Czyli jeżeli kontrolka zgaśnie jednocześnie ze wszystkimi to jest podpięta pod inna kontrolkę i świadczy to o tym że samochód miał wystrzelone poduszki?
zakkwyldee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 1991
Auto: Nie mam

03 Lut 2015, 11:37

zakkwyldee napisał(a):W internecie zamieszczone jest wiele tematów mówiących jak sprawdzić czy samochód był po wypadku czy tez nie. ,,kontrolka poduszek powietrznych - powinna zgasnąć niezależnie, równomiernie gasnąca wraz z pozostałymi może sugerować, że jest podpięta pod inną, sprawną kontrolkę".

Zgadza się - takie gaśnięcie tej kontrolki może sugerować, że auto miało wystrzelone poduchy i kontrolka jest podłączona pod inną kontrolkę. Ale wówczas podłączenie pod komputer powinno wykazać błąd poduszek.
Jednakże są i na to sposoby - oszuści zamiast poduszki montują pewną rzecz i wtedy komputer widzi, że poduszka jest. Jedynym sposobem na sprawdzenie jest demontaż pokryw i sprawdzenie, czy poduszki są na swoim miejscu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000