VW Golf II - Z dnia na dzień coraz słabszy

24 Sie 2009, 22:40

Witam.

Mam następujący problem. Jeżdżę od kilku latek VW Golf II 1.6 KAT z instalacją gazową i samochód ten charakteryzował się dość sporą siłą, był dynamiczny i dobrze się nim jeździło(jak na moje potrzeby). Ale ostatnimi czasy (około tydzień czy dwa tygodnie) zaczął słabnąć i to strasznie. Doszło do tego że pod lekką górkę musze redukować bieg do 3-4 bo nie jest w stanie wjechać, gaz wciśnięty do dechy a on ledwo co zbiera się. Nie mam pojęcia co to może być. Tak sobie myślę, że może to wina filtru od gazu bo z tego co się dowiedziałem to nie był wymieniany nigdy. Co o tym sądzicie? Czy aż taki spadek mocy może być winą filtru a może to co innego?

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc bo niestety nie wiem co mam z nim zrobić.
Ostatnio edytowany przez Nataniel, 27 Sie 2009, 00:52, edytowano w sumie 1 raz
Nataniel
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
  • 24 Sie 2009, 22:42

Pewnie ze moze. A jak jest na benzynie?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Sie 2009, 16:51

Wydaje się być silniejszy. Jest o tyle lepiej że jadąc pod górke na 5 moge przyspieszać a nie musze redukować.

Dziś zadzwoniłem do warsztatu i dowiedziałem się że wymiana filtra z kalibracją będzie mnie kosztowała od 60 do 120 zł. Auć.
    Nataniel
    Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

26 Sie 2009, 15:41

Witam.
    Ja osobiście jeżdzę VW Golf II silnik 1.3 kat na pełnym wtrysku. Oczywiście auto ma gaz i ogólnie oceniam to tak. Jak z gazem jest wszystko OK to auto śmiga, ale jak się coś zacznie dziać to później ciężko zdiagnozować problem. Sam miałem problemy po zimie. Auto nie przełączało się na gaz, po prostu przegazowałem i się gaz załączył, ale od razu obroty spadały i auto gasło. Postanowiłem zmienić filtr gazu (w moim wypadku koszt filtra 4 zł.). Niby lepiej, ale pojawił się następny problem polegający na tym że jak hamowałem auto gasło (silnik tracił obroty i gasł w ostatniej fazie hamowania jak już prawie auto się zatrzymywało). Wymieniłem trochę części i jest lepiej choć przy ostrym hamowaniu problem ten sam, auto gaśnie. Nikt mi nie potrafi odpowiedzieć co jest nie tak. Dodam tylko że na benzynie auto nie zgaśnie przy hamowaniu. Sam wnioskuję że może podczas hamowania auto nie pali gazu i zalewa go i dlatego gaśnie, ale to tylko mój wymysł. Może ktoś ma jakiś pomysł?? A co do Twojego problemu to wymiana filtra gazu powinna pomóc. Choć na LPG wypada zmienić co jakiś czas: przewody, kopułkę, palec i ewentualnie świece.
    Pozdrawiam
    Danielo_one
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzerzęczyce
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Ceed 2 - led reflektor przód jak naprawić?
      Koledze zepsuł się reflektor mianowicie nie zapala mu się led w jednej z lamp nie świeci w ogóle a w drugiej miga czasami. Są to wersje europejskie zwykłe soczewki z ledami (nie Xenon) czy jest możliwość naprawienia ...