Polonez 98 Gsi - dziwne zgrzytanie POMOCY!!

24 Sie 2009, 21:45

Witam wszytkich miłośników tej marki :razz: Mój poldi ma przejechane jakies ok 170 tyś i od jakiegos czasu podczas jazdy slychac dziwne tłuczenie brzmi to tak jakby wał nie był przykrecony i sie obracał! wpierw do wymiany poszedł wał - pozniej za nim most pozniej ponownie wał (bo mysałem ze żle jest wyważony) ale mimo wszytko dziwne tłuczenie pozostało i jest ono dosc głośne! ( w środku w aucie to słychac jakby oddzwiek szedl z tylniego mostu) :neutral: oscylyje teraz ze to moze coś ze sprzęgłem albo skrzynią biegów (choć skrzynia chodzi normalnie wszytkie biegi wchadza ładnie) czy ktoś sie spotkał z takim czymś?? albo co posprawdzać i jak żeby sie przekonac czy to skrzynia albo sprzęgło?? nie rozmontowując tego odrazu z autka!
PedRo
pedroGSI
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
  • 24 Sie 2009, 23:34

Na poczatek sprawdz czy most ci sie grzeje, po skonczonej jezdzie dotknij reka i zobacz czy nie jest czasem tak goracy ze parzy.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Sie 2009, 00:27

Dziś zrobilem jakies ponad 20 km i wjechałem odrazu do kanału - dotknelem mostu ale był ciepłys pokojnie mozna było dotknac go reka nie parzył.
    PedRo
    pedroGSI
    Nowicjusz

25 Sie 2009, 10:58

Tak tylko dla pewności chcę spytać: jak wymieniałeś wał, wymieniałeś też krzyżaki?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

25 Sie 2009, 11:17

Tak! wymieniłem krzyzaki podpore wału - regeneracja i to obydwu wałow! To Tłuczenie jeszcze powstało przed wymiana mostu na nowy. Zapodalem nowy most od GLI z 98 roku bo mój niestety juz lał olej wiec i tak szedl do wymiany i mysalem ze to jest najwiekszą przyczyną tego tłuczenia, przy okazji zregenerowałem całe hamulce z tyłu! tłuczenie pozostało więc wymieniłem ponownie wał bo myslałem ze w zakładzie mechanicznym poprostu mi go zle zlozyli i poszedł nastepny! niestety nic to nie dało dalej sie coś tłucze :neutral:
    PedRo
    pedroGSI
    Nowicjusz

25 Sie 2009, 16:08

A te tluczenie wystepuje tylko podczas jazdy czy jak na postoju tez?
    dawidbn
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japonia przestawia gospodarkę na wodór
      Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...

25 Sie 2009, 16:12

A wyjście ze skrzyni? Może tam coś pękło. trudno to ocenić nie widząc i słysząc. Raczej nie mam pomysłów. A czy to "tłuczenie" przekłada się na jakieś wibracje w kabinie?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

25 Sie 2009, 17:31

Witam was! to tłuczenie wystepuje jedynie podczas jazdy zaczyna sie tak od predkosci 20 km/h i juz cały czas, przy wiekszej predkosci szybciej przy woniejszej słabiej w zalezności jaka jest predkosc! To brzmi tak dziwacznie ze trudno to opisac! tak jakby cos o cos ocierało dajac taki tepy dzwięk! podczas jazdy nie ma zadnych wibracji! nawet dzis podnosiłem go i sprawdząłem jak sie kola obracaja czy nie slychac łożysk ale zbytnio niepokojącego dzwieku to nie wydaje chyba ze wtedy gdy jedzie na obciażeniu?? :sad: a przy skrzyni jak łaczyłem wał jest tam takie "cos" gumowe (nie wiem jak to sie nazywa) cos sie łaczy wał ze skrzynia i tez to było w dobrym stanie nie popękane wyglądalo ok! jedynie wyczuć mozna było luz na skrzyni tylko trudno mi powiedziec czy takie cos ma byc czy nie gdy odkrecilem wał i ruszałem skrzynią! (oczywiście na właczonym biegu)
    PedRo
    pedroGSI
    Nowicjusz

25 Sie 2009, 19:59

A jestes pewny ze wal jest dobrze wywazony?
    dawidbn
    Zaawansowany

26 Sie 2009, 15:27

Juz przy drugim wale to sądze ze jest dobrze wyważony! tymbardziej ze on juz jezdził w tym autku i sie nie tlukł został zmieniony krzyzak przy końcówce do mostu bo sie niestety polamał! a rok temu był odnawiany caly! I teraz zamontowalem go do samochodu!
    PedRo
    pedroGSI
    Nowicjusz