VW Golf IV 1.6 benzyna silnik AZD - ciepły słabo pali

18 Cze 2012, 18:12

Witam wszystkich!Mam problem z moim golfem silnik azd 1.6 benzyna.Gdy silnik jest zimny odpala bez problemu a gdy osiągnie temperaturę 90 i ponad mam problem z odpaleniem.Gdy odpalam muszę długo kręcić rozrusznikiem a gdy już załapie to silnik pracuje tak jakby był zalany paliwem i pracuje jak dwucylindrowiec!Po chwili wchodzi na obroty i zachowuje się tak jakby był na ssaniu i znowu po kilku sekundach obroty spadają i jest ok!Byłem u mechanika i nie znalazł błędu w komputerze,wymienił sondę lambda szerokopasmową(tą pierwszą) i EGR!Nie pomogło!Świece mają przejechane około 8 tyś km.Może ktoś coś poradzi.Pozdrawiam!
mario7979
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: vw golf IV 1.6 BENZYNA AZD

07 Lip 2012, 21:36

Zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lip 2012, 08:47

Zacznij od sprawdzenia ciśnienia sprężania

to chyba nie silnik wysokopręzny ? ani stary silnik FSO
Byłem u mechanika i nie znalazł błędu w komputerze, wymienił sondę lambda szerokopasmową(tą pierwszą) i EGR!Nie pomogło
- to chyba nie mechanik
tylko handlarz - miał do upchnięcia sonde , tak ? może ją sobie wymontować z powrotem :wink:
sorry
przyszły czasy że powinno się płacic za skuteczna naprawę, a wymieniacze na szroty
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lip 2012, 07:46

Sympatyku,uważasz,że ciśnienie sprężania w silniku benzynowym jest nieistotne?!Jest,tak samo jak w silniku wysokoprężnym.Natomiast ,nie doczytałem dobrze,skoro po jakimś czasie jest wszystko ok. to przyczyna leży gdzieś indziej.Te silniki najczęściej niedomagają przez zabrudzony EGR, lub, gdy nawali,któryś z czujników,w tym wypadku najprawdopodobniej stało się to drugie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)