VW GOLF IV 1,9 TDI czy poprawnie wchodzi wsteczny bieg??

07 Sty 2010, 20:42

witam wszystkich mam dosc nietypowe pytanie, czy w VW Golfie IV 1.9 TDI włączając wseteczny bieg wiadomo trzeba naciska dzwignie zmiany biegów do dołu, następnie dociagnac w lewo i do przodu. I moje pytanie brzmi nastepujaco: czy w momencie poruszania dzwignią w lewo trzeba delikatnie ja pociągnąc do tyłu, czy to jest jakies zabezpieczenie przed przypadkowym właczeniem wstecznego biegu, czy poprostu zle sa poustawiane linki od lewarka zmiany biegów.
rufus111
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • 08 Sty 2010, 00:05

Zabezpieczeniem jest wciśnięcie dżwigni. Nie masz linek tylko cięgna. Przyczyną może być poduszka skrzyni biegów, źle ustawione cięgna (mało prawdopodobne), wyrobione przeguby metalowo-gumowe. Ja stawiam na ostatnią opcję.

pzdr
    wozki widlowe serwis koszalin Adamires
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

08 Sty 2010, 13:21

w golfie IV 1,9 TDI miedzy skrzynią biegów a drązkiem zmiany biegów sa 2 linki, i tutaj gdyby była urwana poduszka skrzyni biegów, do puki wystarczy pancerza nie ma wpływu na zmiane biegów. Wczoraj regulowałem biegi i jest ok, biegi wchodza bardzo ladnie, chodz od czasu do czasu bardzo zadko, zdaje sie ze wchodzi zab na zab i nie chce wskoczyc 1 bieg, musze puscic sprzegło nacisnac ponownie i jest gitara :)
    rufus111
    Nowicjusz

Miejscowość: Łódź