VW Golf IV 1.9 TDI czy Seat Leon 1.9 TDI (1999-2003)???

21 Mar 2010, 16:21

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!!! Od długiego czasu zastanawiam się nad kupnem miedzy tymi dwoma markami i modelami.Interesuje mnie diesel 1.9 w tych rocznikach.Bardziej mnie nakręca na VW Golfa ale z tego co wiem Leon jest ponoć na bazie Golfa i też się mi podoba.Za bardzo się nie znam na tym :) Proszę Was o jakieś porady sugestie.Na razie pieniądze są jeszcze w fazie zbierania ale wkrótce chcę kupić i szukam coś na przedziale 16 do 25 tyś.Który z tych wyżej wymienionych??? Pytam o niezawodność,koszty eksploatacji itd.Aha jeszcze jedno : ilu konna wersja 90? czy lepiej poszukać coś na przedziale 101-130.Zaznaczę że często może być używany do jazdy w ok 4-5 osób.Z góry wielkie dzięki i proszę o odpowiedzi tylko poważnych forumowiczów a widzę że tacy tu są w wypowiedziach.Pozdrawiam.Dziękuje :)
sylwester6969
Nowicjusz

Miejscowość: małopolskie

21 Mar 2010, 21:24

To te same auta więc awaryjność i koszty eksploatacji takie same. Wiadomo im mocniejszy tym lepiej ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Mar 2010, 21:36

Tak jak kolega wyżej. Te auta to bliźniaki technologiczne. Ja wybieram dlatego Leona, bo jest ciekawszy, ładniejszy, bardziej agresywny. Ty wybierz sobie co Ci się bardziej podoba i co będzie w lepszym stanie technicznym.

Najtrwalsze jednostki są 110 KM, ale najwięcej frajdy dają 130 KM. Stosunkowo łatwo zrobić zmiany w oprogramowaniu i podnieść moc.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 23:44

ok dzieki Wam za info.wybrałem oba modele do porównania w różnych testach na pewnej stronce po zsumowaniu wszystko poszło na korzyść Leona :) o wiele wiecej pozytywnych opinii i lepszy w testach.Jednak uderzę w tego Leonika.dzięki.pozdrawiam
sylwester6969
Nowicjusz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - funkcjonalność, prostota i charakter
    Fiat Tipo kończy 30 lat, umocniony sukcesem w kluczowym segmencie C, w którym Fiat od zawsze był liderem, stanowi doskonałą odpowiedź na współczesne i przyszłe wyzwania rynku. Premiera Fiata Tipo miała miejsce ...
    Skoda Vision RS - innowacyjne wnętrze
    Usportowione i wykonane z produktów najwyższej jakości – takie jest wnętrze Skody VISION RS. Kompaktowy, oddający dynamicznego ducha model RS można już teraz obejrzeć na udostępnionych przez markę szkicach i ...