VW Golf IV/V 1.9TDI czy Seat Ibiza III 1.9TDI? Do 25tyś. zł

21 Sty 2011, 20:35

fiko7 napisał(a):Za takie pieniądze mozna kupić 3 letnie auto o klasę wyższe niż Golf i wcale nie gorsze. Dla tego nie potrafię zrozumieć właścicieli Golfów którzy płaca tak duze pieniadze za auto tej klasy tylko dlatego że jest to Golf.

no wiesz, moze za drogie ale rynek ksztaltuje cene. zreszta nowy golf w dieslu wyjsciowo jest drogi, a Golf V w standardzie poza siedzeniami nie mial nic. Kilka fajnych dodatkow(climatronic, alufelgi, radio :lol: , elektryka szyb) i za kompakta placilo sie 80-90 tys. Wiec 40 tys za trzylatka to czesto mniej niz polowa wartosci z salonu. Stad okreslenie "normalna" cena. Ja za podobne pieniadze sprzedawalem moja "byla" altee xl 1.9 tdi tez z podobnym przelotem. Z tym ze jak mowisz auto bez znaczka VW za podobna kase, technologia zywcem z G5 ale znacznie wieksze i lepiej wygladajace.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

21 Sty 2011, 20:42

Ale jakie 3 letnie auto klasy wyższej kupisz za 40tys. zł?
tylko te które wyjściowo kosztują podobnie do takiego Golfa czyli około 70tys. zł.
Więc będą to samochody ze słabymi silnikami lub ubogim wyposażeniem w dodatku ze sporym przebiegiem.
To ja już wolę auto o klasę niższe ale z wystarczającym silnikiem i paroma udogodnieniami.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2011, 20:43

Znajomy w tamtym roku za 100 tys kupil najlepiej wyposażona Avensis, więc jak można 90 tys zapłacić za Golfa? Chyba tego nie zrozumiem.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Sty 2011, 20:48

Dla mnie też jest to niepojęte.
Tym bardziej, że z racji wyboru samochodu miałem okazję pojeździć i Golfem i większością przedstawicieli klasy kompaktów i rzeczywiście Golf wypada dobrze ale nie wybija się jakoś szczególnie na plus pod żadnym względem.
A cenę ma jakby był wybitny.
VW ma bardzo sprawny PR co widać w publikacjach w naszej prasie motoryzacyjnej i na tym forum zresztą też(Gufi i co chwilę temat w wydarzeniach nt. grupy VAG) a to działa na nieświadomych klientów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2011, 21:35

Przyznaje chłopaki, ibizka ładniejsza! Nie wiem czy wspominałem, ale była u mnie w rodzinie taka 2004 1.4TDI tylko, że to był rozbitek sprowadzony do Polski więc sypał się po trochu, po drugie silnik bardzo oszczędny, ale strasznie hałasował! Po trzecie troche za sztywny, a golfy właśnie z tym są lepsze, bo są miękksze. Ten hałas dało się przeżyć, ale to, że krunkiel się sypał, już nie. No i z tymi lepszymi materiałami u golfów też się zgodzam. Wiem już, że golf V na 100% odpada, bo po pierwsze jest trochę za drogie w utrzymaniu(serwis, części, awaryjność), a po drugie za tą kasę można znaleźć coś lepszego :) Zastanawiam się teraz nad ibizą 02-08 najlepiej od 1 właściciela z niemiec, zadbaną, 100% bezywpadkową i oczywiście z silniczkiem 1.9TDI(najlepiej 130kucy:D) lub leonem 1generacji.

Podobają mi się też alfy 147 1.9JTD, ale za dużo negatywnych opini mają( psujące się skrzynie, elektryka, zawieszenie itd). O tych alfach to nie tylko opinia znajomych, internautów, ale też ludzie którzy pracują w serwisie alfy romeo. Ja potrzebuję auta niezawodnego!
Robus
Początkujący
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Matiz
Silnik: 0.8i
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...
    Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...