VW Golf IV vs Seat Leon

05 Sie 2009, 08:29

Witam! ejstem na etapie sprzedaży mojego BMW.Szukam czegoś mniejszego głównie do miasta i na krótkie trasy.Zastanawiam się nad mocniejszymi wersjami silnika 1,9tdi lub 1.8t w powyższych autach. Nie potrzebuje przestrzeni bagażowej więc kombi odpada.Narazie auto dla mnie i dla żony.Chodzi o dość dobre wykonanie i niskie koszty eksploatacji>Które auto bęzie tańsze w utrzymaniu a zarazem bardziej niezawodne i trwałe?? a może jakieś inne propozycje w tym segmencie?? mój budżet to ok 23tyś zł
labrentz
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

05 Sie 2009, 09:16

Oba auta są zdecydowanie dobre bym mógł Ci polecić. Porównałem te dwa samochody VW Golf IV 1.9 SDi VS Seat Leon I 1.9 TDI. Wynikiem wygrał Seat i ja też go polecam ma wszystko co potrzeba w aucie i na zakupy itd.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

05 Sie 2009, 10:34

Porównywanie Golfa z silnikiem SDI do Leona TDI jest według mnie trochę nietrafione bo to zupełnie inne jednostki spełniające zupełnie inne zadania. SDI mało pali, jest bardzo żywotny jednak mało dynamiczny, a odmiana TDI również mało pali, jednak osiągi są zupełnie inne.
Wracając jednak do tego porównania Golfa z Leonem wydaje mi się, że tu bardziej można zwrócić uwagę na sam wygląd, niż na trwałość i niezawodność gdyż obydwa posiadają identyczne silniki, te same podzespoły (Leon powstał na płycie Golfa) a także ich ceny kształtują się na podobnym poziomie, z tymże VW jest znacznie więcej. Ja również mam podobny problem i zamierzam kupić właśnie Leona. Jest ich mniej, wyglądają bardziej dynamicznie i sportowo, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, a przy tym pod względem trwałości i dostępności części to klon Golfa tak więc nie ma się czym martwić.
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Sie 2009, 11:29

leon powstał na płycie podłogowej a3 jak już coś. a poza tym seaty mają gorsze wykończenie w środku. jeśli lubisz odgłos trzeszczących plastików w środku to bierz seata bo ogólnie to bdb auta i tańsze od vw.
Polska rzeczywistość:
licznik do tyłu i w ludzi.
Zgroza...
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt

05 Sie 2009, 11:41

hiszpan1 napisał(a):seaty mają gorsze wykończenie w środku. jeśli lubisz odgłos trzeszczących plastików w środku to bierz seata

Gdzie byłeś jak kłócili się ze mną na forum, że Ibiza (II FL) nie ustępuje jakością A3?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

05 Sie 2009, 12:33

Lol w seatach trzeszczy HaHa o to żeś strzelił nowinę. Seaty co prawda nie za bardzo są wykończone chociaż im nie brakuje nic ale że trzeszczy to chyba seatem nie jeździłeś.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

05 Sie 2009, 12:39

hiszpan1 napisał(a):leon powstał na płycie podłogowej a3 jak już coś

Notka o Leonie na jednej ze stron motoryzacyjnych:

"Seat Leon ujrzał światło dzienne pod koniec 1999 roku i powstał na bazie Toledo. Obydwa samochody są zbudowane na płycie podłogowej Golfa IV"
Creus
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: CT
Auto: Leon 1M
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

05 Sie 2009, 12:57

Audi A3 kolego hiszpan1 też powstała na płycie Golfa podobnie jak Octavia , nie odwrotnie, golf był dla nich "dawcą organów" nawet mam zapisany artykuł na ten temat.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 05 Sie 2009, 12:59, edytowano w sumie 1 raz
stasiowski121

05 Sie 2009, 12:58

z tego co wiem i czytałem to leon jest właśnie na płycie podłogowej golfa 4 a wiele innych rzeczy ma z audi a3
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

05 Sie 2009, 14:42

skalaps ma rację. Musicie sobie doczytać...

León pierwszej generacji był po prostu wersją hatchback SEATa Toledo. Został zbudowany na bazie Golfa IV przy użyciu wielu części m.in. z Audi A3 oraz właśnie Golfa.

Nowy León, bazujący na płycie podłogowej Golfa V

pozdro
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Sie 2009, 18:26

hiszpan1 napisał(a):a poza tym seaty mają gorsze wykończenie w środku. jeśli lubisz odgłos trzeszczących plastików w środku to bierz seata bo ogólnie to bdb auta i tańsze od vw.

Czy ja wiem, czy mają gorsze wykończenie? Tak naprawdę to jedna ch...a, tylko, że Leon ładniejszy i z pazurem, a nie takie niewiadomo co jak Golf - auto bez wyrazu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Sie 2009, 20:00

wiem że pod względem technicznym są to bardzo podobne auta.Na tej samej płycie te same silniki itd.A jak jest z zawieszeniem??mają te same.Głownie chodzi o trwałość.Przyznam że moje e39 ma świetnie zestrojone zawieszenie( komfortowe i dobrze się prowadzi) lecz strasznie nie trwałe.Niektórzy się śmieją że przy wymianie oleju wymienia sie jakieś pierdoły w zawieszeniu.Drugą sprawą jest to że właśnie nienawidze jak mi coś trzeszczy stuka czy puka w środku.Kiedyś jechałem bodajrze ibizą z 2003 i....przeżyłem koszmar po przesiadce z mojego auta..myślałem że ibiza rozleci się na kawałki:(na wyglądzie nie koniecznie mi zależy.Bardziej na jakości wykonania i zawieszeniu.
labrentz
Nowicjusz

05 Sie 2009, 20:05

teraz masz komfortowe zawieszenie i napęd na tył jak kupisz auto z napędem na przód to się możesz niemile rozczarować bo to już nie jest to ,
napęd na tył czyli na właściwą oś jest zdecydowanie lepszy ale i wymaga większej wprawy w jeździe od kierującego
andrewb25

05 Sie 2009, 20:34

andrewb25 napisał(a):teraz masz komfortowe zawieszenie i napęd na tył jak kupisz auto z napędem na przód to się możesz niemile rozczarować bo to już nie jest to ,
napęd na tył czyli na właściwą oś jest zdecydowanie lepszy ale i wymaga większej wprawy w jeździe od kierującego

żadnej nowości mi kolego nie powiedziałeś.Wiem że po przesiadce z mojego auta praktycznie w każdym będę czuł niedosyt.Z tym że taki auto dużo wymaga od kierowcy też nie przesadzaj bo u mnie aby wpaść w poślizg naprawde trzeba tego chcieć (może dlatego że mam zawieszenie M-Technik) więc nei narzekam.Niestety szukam czegoś mniejszego ponieważ:
-moja kobieta boi się tym jeździc bo za duże
-jeżdże głównie po mieście
-prawidłowy serwis bmw trochę kosztuje( oczywiście nie sztuką jest kupować zamienniki lub wogóle nie czego nie wymieniać)
-zawieszenie e39 nie nadaje się naPolskie drogi

poprostu szukam miejskiego latawca taniego w eksploatacji ale też nei badziewia
labrentz
Nowicjusz

05 Sie 2009, 22:04

Tak naprawdę jedynym bardziej sensownym autem byłoby dla Ciebie Audi A3. Marka jest, wykończenie też trochę lepsze niż w Golfie, aczkolwiek moim zdaniem to już jest kwestia wypaczenia i sugestii znaczkiem.

Jeżeli ktoś jeździ E39 to trudno mu polecać Astrę II, Ibizę, czy nawet Golfa. Tak to jest jak się człowiek chce przesiadać z wyższej klasy w niższą. Będziesz się czuł jak w za małym podkoszulku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika