VW Passat czy Seat Toledo? diesel 1.9 - 2.5???

29 Lip 2009, 20:42

witam, ponownie, poszukałem trochę na mobile.de, znalazłem tylko 3 oferty, które odpowiadają moim wymaganiom. Z góry przepraszam za jakość zdjęć w niektórych ofertach
aut.
Proszę, doradźcie, czy warto wybrać się na taką wycieczkę poza granicami kraju?
Jedna oferta jest z belgii, blisko granicy z niemcami, więc ładny jest kawałek drogi.
Ze sprowadzeniem, opłatami wyniesie blisko 30 tys, więc sam już nie wiem czy się opłaca,
chce auto dla siebie, przynajmniej na jakieś 8 - 10 lat, oto znalezione przeze mnie oferty:

1. [link do mobile.de wygasł]

2. [link do mobile.de wygasł]

3. [link do mobile.de wygasł]

proszę o porady
Ostatnio edytowany przez MichałG 29 Lip 2009, 21:02, edytowano w sumie 4 razy
MichałG

29 Lip 2009, 20:52

Żaden z linków nie działa. 8-10 lat? Nie wytrzymasz tyle - ja bym nie wytrzymał ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Lip 2009, 20:57

przepraszam, linki już działają, no może przesadziłem z tym 10 lat, ale 5 lat to bankowo chciałbym pojeździć
pozdrawiam
MichałG

30 Lip 2009, 14:58

Masz taki sam problem jak mój brat tylko że on planuje zakup za 3 lata, nawet te same auta tylko jeszcze Audi A4 B6. Wszystkie są dobre tylko wiesz że Seat to któryś z Volkswagenów... Ja bym poradził Passacika ale sam wybierzesz.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

30 Lip 2009, 16:39

No to ja bym tego Passata nei radził 2.5L wiesz to jest maszyna to bedzie duzo ciagnac i Passaty sa drogie w utrzymaniu ,a Seaty no to zrobily namnie wrazenie ja bym wybrał ktoregos z nich
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

30 Lip 2009, 17:21

Passat nie jest drogi w utrzymaniu ale rzeczywiście 2,5 litra trochę dużo, radził bym mniej.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota Hilux GR Sport debiutuje w RPA
    Na rynek Republiki Południowej Afryki wchodzi limitowana edycja Hiluxa, firmowana przez Toyota Gazoo Racing, sportowe ramię Toyoty. Pick-up Hilux GR Sport otrzymuje trenowe wyposażenie i profesjonalne oklejenia Gazoo Racing, ...
    Lexus Landau - kompaktowy hatchback z silnikiem V8
    W połowie lat 90. Lexus zaprezentował koncepcyjny model Landau, którego konstrukcja została osadzona na płycie podłogowej pierwszej generacji modelu GS 300. Cechą charakterystyczną prototypu było nie tylko pięciodrzwiowe ...

30 Lip 2009, 20:51

To nie chodzi że silnik 2.5TDI to za dużo , problem jest z awaryjnością tej jednostki . A poza tym to jak chcesz sprowadzić to bardziej opłaca ci się 1.9TDI 131KM ponieważ bedziesz miał niższą akcyzę . Od 1.9 bedziesz miał 3.1% , a od 2.5 18,6 . Silnik 1.9TDI 131KM w zupełności wystarcza do tego autka !!! Można już pocisnąć jak lubisz jeździć szybko
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

30 Lip 2009, 22:53

witam
macie racje, 2.5 to trochę przy dużo, 1.9 w zupełności wystarczy,
teraz tylko mały dylemat, seat toledo 1.9 tdi 110 km czy vw passat FL 1.9 131 km,
po zakupie w przypadku seata czy passata mam zamiar jakiś chip tuning zastosować do około 150 km,
mam na wydanie na auto ok 25 tys zł +/- 2 tys
na rok robię autem do 15 tys km

co polecacie, toledo czy passat? w obydwu przypadkach interesuje mnie tylko wyposażenie typu skóra, automatyczna klima, podłokietnik, elektryka

proszę o rady
pozdrawiam
MichałG

31 Lip 2009, 07:56

Naprawdę polecam Passat'a ponieważ dłużej nim pojeździsz, a Toledo II zestarzeje się po następnych 2 latach.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 08:38

Ja również polecam passata , a co do chip tuningu , to bezpieczne dla silnika jest podniesienie mocy o jakieś 20% czyli da to jakieś 160KM . Wtedy silnik 1.9TDI nie będzie miał gorszego przyspieszenia , od 2.5TDI , a jego spalanie będzie nie porównywalnie mniejsze
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 09:42

piter36 napisał(a):To nie chodzi że silnik 2.5TDI to za dużo , problem jest z awaryjnością tej jednostki

Problemem jest nie tyle awaryjność 2,5TDI co koszty jego serwisowania. Wymiana rozrządu np. to koszt ok 2-2,5 tyś zł.

Orzeszek napisał(a):Toledo II zestarzeje się po następnych 2 latach.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Lip 2009, 10:24

tak tak, silnik 2.5 tdi już wybiłem sobie z głowy
tylko i wyłącznie 1.9 tdi, także teraz pomóżcie, toledo - passat?
przeglądałem parę stron z ogłoszeniami i ciężko będzie kupić coś dobrego 100% bezwypadkowego w cenie 25 tys zł
MichałG

31 Lip 2009, 12:07

Wiesz z reguły trudno kupić autko bezwypadkowe , ale poświęć trochę czasu a zapewne znajdziesz taki model

Może coś takiego :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Szukaj a na pewno znajdziesz coś idealnego dla siebie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 12:23

ok, dzięki za propozycje, ale nadal się zastanawiam, toledo czy passat?
bardzo bym prosił o pomoc w podjęciu decyzji, wszystkie za i przeciw obydwu modeli,
MichałG

31 Lip 2009, 12:35

jak dla mnie to + dla passata jest taki że ma przestronniejsze wnętrze i ładniejszy wygląd przynajmniej takie jest moje zdanie oraz lepsze wykończenie . Dla mnie PASSAT wygrywa
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika