VW Passat czy Seat Toledo? diesel 1.9 - 2.5???

29 Lip 2009, 21:42

witam, ponownie, poszukałem trochę na mobile.de, znalazłem tylko 3 oferty, które odpowiadają moim wymaganiom. Z góry przepraszam za jakość zdjęć w niektórych ofertach
aut.
Proszę, doradźcie, czy warto wybrać się na taką wycieczkę poza granicami kraju?
Jedna oferta jest z belgii, blisko granicy z niemcami, więc ładny jest kawałek drogi.
Ze sprowadzeniem, opłatami wyniesie blisko 30 tys, więc sam już nie wiem czy się opłaca,
chce auto dla siebie, przynajmniej na jakieś 8 - 10 lat, oto znalezione przeze mnie oferty:

1. [link do mobile.de wygasł]

2. [link do mobile.de wygasł]

3. [link do mobile.de wygasł]

proszę o porady
Ostatnio edytowany przez MichałG 29 Lip 2009, 22:02, edytowano w sumie 4 razy
MichałG

29 Lip 2009, 21:52

Żaden z linków nie działa. 8-10 lat? Nie wytrzymasz tyle - ja bym nie wytrzymał ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Lip 2009, 21:57

przepraszam, linki już działają, no może przesadziłem z tym 10 lat, ale 5 lat to bankowo chciałbym pojeździć
pozdrawiam
MichałG

30 Lip 2009, 15:58

Masz taki sam problem jak mój brat tylko że on planuje zakup za 3 lata, nawet te same auta tylko jeszcze Audi A4 B6. Wszystkie są dobre tylko wiesz że Seat to któryś z Volkswagenów... Ja bym poradził Passacika ale sam wybierzesz.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

30 Lip 2009, 17:39

No to ja bym tego Passata nei radził 2.5L wiesz to jest maszyna to bedzie duzo ciagnac i Passaty sa drogie w utrzymaniu ,a Seaty no to zrobily namnie wrazenie ja bym wybrał ktoregos z nich
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

30 Lip 2009, 18:21

Passat nie jest drogi w utrzymaniu ale rzeczywiście 2,5 litra trochę dużo, radził bym mniej.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...

30 Lip 2009, 21:51

To nie chodzi że silnik 2.5TDI to za dużo , problem jest z awaryjnością tej jednostki . A poza tym to jak chcesz sprowadzić to bardziej opłaca ci się 1.9TDI 131KM ponieważ bedziesz miał niższą akcyzę . Od 1.9 bedziesz miał 3.1% , a od 2.5 18,6 . Silnik 1.9TDI 131KM w zupełności wystarcza do tego autka !!! Można już pocisnąć jak lubisz jeździć szybko
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

30 Lip 2009, 23:53

witam
macie racje, 2.5 to trochę przy dużo, 1.9 w zupełności wystarczy,
teraz tylko mały dylemat, seat toledo 1.9 tdi 110 km czy vw passat FL 1.9 131 km,
po zakupie w przypadku seata czy passata mam zamiar jakiś chip tuning zastosować do około 150 km,
mam na wydanie na auto ok 25 tys zł +/- 2 tys
na rok robię autem do 15 tys km

co polecacie, toledo czy passat? w obydwu przypadkach interesuje mnie tylko wyposażenie typu skóra, automatyczna klima, podłokietnik, elektryka

proszę o rady
pozdrawiam
MichałG

31 Lip 2009, 08:56

Naprawdę polecam Passat'a ponieważ dłużej nim pojeździsz, a Toledo II zestarzeje się po następnych 2 latach.
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 09:38

Ja również polecam passata , a co do chip tuningu , to bezpieczne dla silnika jest podniesienie mocy o jakieś 20% czyli da to jakieś 160KM . Wtedy silnik 1.9TDI nie będzie miał gorszego przyspieszenia , od 2.5TDI , a jego spalanie będzie nie porównywalnie mniejsze
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 10:42

piter36 napisał(a):To nie chodzi że silnik 2.5TDI to za dużo , problem jest z awaryjnością tej jednostki

Problemem jest nie tyle awaryjność 2,5TDI co koszty jego serwisowania. Wymiana rozrządu np. to koszt ok 2-2,5 tyś zł.

Orzeszek napisał(a):Toledo II zestarzeje się po następnych 2 latach.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Lip 2009, 11:24

tak tak, silnik 2.5 tdi już wybiłem sobie z głowy
tylko i wyłącznie 1.9 tdi, także teraz pomóżcie, toledo - passat?
przeglądałem parę stron z ogłoszeniami i ciężko będzie kupić coś dobrego 100% bezwypadkowego w cenie 25 tys zł
MichałG

31 Lip 2009, 13:07

Wiesz z reguły trudno kupić autko bezwypadkowe , ale poświęć trochę czasu a zapewne znajdziesz taki model

Może coś takiego :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

lub

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Szukaj a na pewno znajdziesz coś idealnego dla siebie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Lip 2009, 13:23

ok, dzięki za propozycje, ale nadal się zastanawiam, toledo czy passat?
bardzo bym prosił o pomoc w podjęciu decyzji, wszystkie za i przeciw obydwu modeli,
MichałG

31 Lip 2009, 13:35

jak dla mnie to + dla passata jest taki że ma przestronniejsze wnętrze i ładniejszy wygląd przynajmniej takie jest moje zdanie oraz lepsze wykończenie . Dla mnie PASSAT wygrywa
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika