VW GOLF IV

04 Sty 2011, 21:58

Tak, przy normalnej jeździe, co nie znaczy całkowicie emeryckiej, ba się zejść nawet delikatnie poniżej 8. Mi nawet kiedyś jadąc trasę do Krakowa udało się zejść do 7,2l PB. Generalnie licz 8-8,5l/100km normalnej jazdy z klimą.
Wpierw musisz się jednak "nauczyć" tego samochodu, przy jakich prędkościach zmieniać kolejne biegi itd. Ogólnie polecam, 100 KM nieźle sobie radzi, i spala przy tym raczej normalne ilości benzyny, bo jakimś wybitnie ekonomicznym jak na tą pojemność i moc to nie jest. Generalnie w normie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sty 2011, 22:01

Cześć! Mój tata ma VW Golfa 4 generacji w kombiku z silnikiem 1.9TDI 110KM czy tam 115 nie pamiętam "I" na czerwono. Przebieg 456 tyś km i dalej rośnie mamy go od nowości!;) W silniku tata tylko robił turbinę przy 400tyś
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów

04 Sty 2011, 22:15

jestem pod wrazeniem ! oczywiscie jesli to prawda hehe zalezy z ktorego roku jest samochod, jesli 98-99 to pewnie 110 km skoro I na czerwono
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

04 Sty 2011, 22:35

Co w tym niesamowitego? Popatrz po zagranicznych serwisach - tam dużo diesli ma takie przebiegi...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

04 Sty 2011, 23:39

robert7 napisał(a):
pocieszny napisał(a): co będzie tańsze 7 litrów LPG czy 5,5 ON
wymiana świec czy remont turbiny co 100kkm
modlenie się na mrozie "oby odpalił" czt zrobienie brummmm bo benka zawsze pali (no chyba

ale piszesz głupoty... 7l to chyba na 50km... ;)
turbina w Golfie akurat wytrzymuję na wiele tysięcy km.
wymiana świec żarowych i odpala za każdym razem.
miałem obydwa :mrgreen: mam porównanie ;)
a 7-7,5 to żadne osiągnięcie tym golfem, 8,5 2.0GTI też żaden wyczyn (mówie o LPG) jeśli instalacja działa poprawnie, i nie są to osiągi na proszkach uspokajających tylko normalna jazda :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Sty 2011, 23:46

dawid data produkcji golfa od taty to rok 2000;) Auto dostaje dość w dupę i nic w nim sie nie dzieje. Gdy miał zwaloną turbosprężarkę spalanie wychodziło w okolicach 4.3-4.6 na trasie;]

teraz 5-6litrów
MlodyBarney
Początkujący

Miejscowość: Chorzów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...

05 Sty 2011, 09:53

Volgwagenowskie diesle są wytrzymałymi silnikami więc przebiegi rzędu 500tys.km nie są im straszne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Sty 2011, 11:22

ja bym polecał 1,9 TDI. Mocny silniczek i bezproblemowy.
ajr
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

05 Sty 2011, 15:42

walka trwa : 1.6 benzyna ( ew. + gaz ) vs 1.9tdi 90 km

Ojciec mi radzi zeby brac benzyniaka cytuje: " z dieslem problem w zimie, nie poholujesz go " , "klekocze" , " jak kleknie to remont za cene polowy samochodu" - ojciec jest fanem raczej mocniejszych silnikow benzynowych, od zawsze w rodzinie mielismy primere 1.8 lub omege 2.0 w benzynie i nigdy ojciec w tych samochodach nie mial powazniejszego problemu - ale to tak na marginesie ! :smile:

spalanie :
1.9 tdi pali ponoc 5,5-6,5 l na 100 ( nie mowie o jezdze emeryckiej, tylko normalnej ale tez bez szalenstw typu pod 4 tys obrotow)

1.6 benzyna - ponoc da sie zejsc do 6,5-7l na trasie przy jezdzie do 100km/h , w miescie 8-8,5 bez wciskania gazu w podloge ( szalu nie ma, ale to raczej dobre wyniki)

awaryjnosc ? hm i tu jest problem bo pewnie zalezy na co trafie .. oba silniki maja ogolnie bardzo dobre opinie

dane techniczne :
1.9tdi 90km wg producenta : predkosc max 180 km/h , 0-100 12,4 sek , max moment obr. 210/1900,
1.6 100km wg producenta : predkosc max 188km/h , 0-100 10,9 sek , max moment obr 145/3800

dalej sie zastanawiam :mrgreen:

prosze o wiecej wpisow ! :grin:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

05 Sty 2011, 15:59

dawid551 napisał(a):Ojciec mi radzi zeby brac benzyniaka cytuje: " z dieslem problem w zimie, nie poholujesz go " , "klekocze" , " jak kleknie to remont za cene polowy samochodu"

ma troche racji ale jak masz dobry akumulator świece żarowe wporzadku i auto w dobrej kondycji to w zimie napewno zapali a to ze klekocze to już kwestia czy przeszkadza Ci to

dawid551 napisał(a):spalanie :
1.9 tdi pali ponoc 5,5-6,5 l na 100 ( nie mowie o jezdze emeryckiej, tylko normalnej ale tez bez szalenstw typu pod 4 tys obrotow)

1.6 benzyna - ponoc da sie zejsc do 6,5-7l na trasie przy jezdzie do 100km/h , w miescie 8-8,5 bez wciskania gazu w podloge ( szalu nie ma, ale to raczej dobre wyniki)

dieslem z cegła na gazie nie spalisz wiecej niż7,5 litra na 100km benzyna analogicznie 12 także niewierz ze beznyna spali"niewiele" wiecej no chyba ze założysz gaz dynamika też lepsza w dieslu to 1.6 nie daje rady miałem okazje jezdzić passatem 1.6 i 1.9 tdi turbina robi swoje i dynamiczniej ciągnie.... jak już benzyna to 1.8 20v
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

05 Sty 2011, 16:07

nitro napisał(a):dynamika też lepsza w dieslu to 1.6 nie daje rady miałem okazje jezdzić passatem 1.6 i 1.9 tdi turbina robi swoje i dynamiczniej ciągnie

Turbina tylko daje wrażenie strasznego kopa. W rzeczywistości 1,6 będzie szybsze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

05 Sty 2011, 16:20

dawid551 napisał(a):Ojciec mi radzi zeby brac benzyniaka cytuje: " z dieslem problem w zimie, nie poholujesz go " , "klekocze" , "

Widzę, że ojciec ma złe doświadczenie z dzieciństwa.

dawid551 napisał(a):ojciec jest fanem raczej mocniejszych silnikow benzynowych, od zawsze w rodzinie mielismy primere 1.8 lub omege 2.0 w benzynie

Żarty sobie robisz? Fan mocniejszych silników benzynowych o poj. 1,8 i 2,0 (moc niewiele ponad 100KM)?

Nie słuchaj ojca, bo z tego co napisałeś, można wywnioskować, że nie wie co mówi- brak odpowiedniej wiedzy.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

05 Sty 2011, 17:13

No nie koniecznie bo troche racji ma,z dieslem faktycznie w zimie bywa różnie.Pamiętam jak raz ojciec chciał jechać do roboty Ivecem,aku był od nowości a auto wtedy miało 2-3lata,świece były przed zimą wymienione na nowe i go nie odpalił,pół dnia wtedy z nim przy aucie przesiedziałem i ani ruszył.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2011, 17:35

Ciuolwa ropa pewnie i zgęstniała do tej niby "zimowej" dodaja uszlachetniacze przeciw zamarzaniu... mi nawet przy -25 bez problemów w starej maszynie odpalał :razz: najlepiej jak garazowany wtedy niema problemów
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

05 Sty 2011, 17:41

No pewnie tak.
Barol
Awatar użytkownika