VW Golf MK2 - SWAP silnika 1.9 TDI, jest sens?

05 Lis 2011, 22:52

Witajcie, chciałbym abyście przybliżyli mi nieco informacji o takiej przekładce, przede wszystkim czy taki silnik pasuje, i czy jest to wykonalne. Jeśli silnik taki da się wpasować, to co jest potrzebne poza samym silnikiem? Skrzynia biegów oraz sprzęgło również musi być od MK3 / Audi 80 ?
Prosiłbym o przybliżenie jak najwięcej informacji, na temat takiej przekładki - może już ktoś to robił :) Ostatecznie, jak wygląda to prawnie, zakładając że silnik przełożony, autko jeździ, co dalej? Do urzędu, zgłosić i wyrobić nowy dowód ?

Obecnie posiadam 1.6 (Benzyna) więc teoretycznie zyskałbym 20 koni mechanicznych, większy moment obrotowy (210 Nm) obecnie mam 118 Nm, więc różnica zapewne odczuwalna, tym bardziej że MK2 lżejszy niż takie Audi 80, no i pewnie mniejsze spalanie (W jakich granicach powinno oscylować?)

Generalnie ludzie SWAPują na silnik VR6, G60 itp, mnie taka moc nie jest potrzebna gdyż auto przejmie i tak młodszy brat, generalnie chciałbym uzyskać nieco więcej mocy i niższe spalanie. Nie jest to temat na już, gdyż tutaj trzeba przygotować się głównie finansowo, aczkolwiek prosiłbym o przybliżenie informacji na ten temat:)
Lukasz21
Nowicjusz

Auto: VW Golf MK2

06 Lis 2011, 11:25

Nie mam pojęcia niestety.
bonusrpk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: MK 2
Silnik: 1.8 GTI 8V 107KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

06 Lis 2011, 13:58

bonusrpk napisał(a):Nie mam pojęcia niestety.

Hehe, jeśli nie wiesz, to nie musisz mi o tym mówić : D. Temat raczej skierowany do osób które zajmowały się podobnymi przeróbkami ;) Pozdrawiam
Lukasz21
Nowicjusz

06 Lis 2011, 15:21

No wiem, ale chciałem Ci tylko przekazać, że nie wiem :)
bonusrpk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: MK 2
Silnik: 1.8 GTI 8V 107KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

06 Lis 2011, 15:48

bonusrpk napisał(a):No wiem, ale chciałem Ci tylko przekazać, że nie wiem

Ok, ok ;)
Ponawiam pytanie, do osób z doświadczeniem w tym temacie :)
Lukasz21
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...
    Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...