REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dogrzewacz to takie urządzenie które podgrzewa dodatkowo powietrze przepływające przez nagrzewnicę żeby szybciej w aucie leciało ciepłe. Działa to jak tzw. farelkakrzysiek95 napisał(a):Po podpięciu pod komputer pokazuje bład dodatkowej nagrzewnicy.
"0169 Element grzejny dogrzewacza, komponent uszkodzony"
Musi być gdzieś przy nagrzewnicy.krzysiek95 napisał(a):A powisz mi może gdzie znajdę takowy dogrzewacz?
Tak on działa jak masz nie rozgrzany silnik chodzi o to żeby szybciej z nawiewów poleciało ciepłe powietrze.krzysiek95 napisał(a):dogrzewacz o którym mówisz to chyba raczej jest po to żeby autko po prostu szybciej rozgrzać, a potem?
Jeżeli nagrzewnica jest gorąco to pozostaje wina klapek w układzie (mieszacza) które prawdopodobnie nie otwierają się tak jak powinny i blokują dostęp ciepłego powietrza wpuszczając tylko zimne.krzysiek95 napisał(a):Poza tym opisałem, że autko nawet wali zimnym kiedy jest dawno rozgrzany silnik
Kacper napisał(a):Jeżeli nagrzewnica jest gorąco to pozostaje wina klapek w układzie (mieszacza) które prawdopodobnie nie otwierają się tak jak powinny i blokują dostęp ciepłego powietrza wpuszczając tylko zimne.
Tak, ale to w klimatroniku.krzysiek95 napisał(a):słyszałem o możliwości resetowania/kalibrowania tych klapek, jak to wygląda?