Kuga brak ogrzewania strony pasażera

20 Lis 2017, 14:17

Witam,
jak w temacie brak ciepłego powietrza strony pasażera.Gdzie jest odpowiedni silniczek,klapka lub coś innego odpowiedzialnego za to?
Pakula
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 1994
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: fabia
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Lis 2017, 16:35

Prawdopodobnie masz niesprawną klapkę (silniczek wysiadł) która steruje przepływem powietrza zimne ciepłe przy nagrzewnicy.

Który rok tego auta? Masz tam manualne ustawienie nawiewu czy klimatronik dwustrefowy?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Lis 2017, 20:19

Dziś zrobiłem test klimatronika i pomogło!!!
Ciekawe na jak długo,ale jak by co to 2011r klimatronik dwustrefowy
Pakula
Nowicjusz

20 Lis 2017, 21:01

Pakula napisał(a):Dziś zrobiłem test klimatronika i pomogło!!!
Klapka mogła się zawiesić i teraz będzie już ok. Pamiętam też że w niektórych samochodach wycierały się ścieżki i klapki przestawały działać lub funkcjonowały nie prawidłowo. Ale to starsze auta niż twoje.

Zajrzyj do filtra kabinowego i zobacz czy nie jest tam brudno. Kurz, pyłki i inne zanieczyszczenia mają spory wpływ na działanie tego układu.
Kacper
Forumowicz VIP

24 Lis 2017, 09:57

Radość nie trwała długo,już przestało działać.Filtr kabinowy czysty.Wiesz moż w którym dokładnie miejscu znajduje sie klapa regulacji temperatury w nagrzewnicy?
Taki na kompie pokazuje mi błąd a dokładniej błąd obwodu.
pozdrawiam
Pakula
Nowicjusz

24 Lis 2017, 12:42

Pakula napisał(a):Wiesz moż w którym dokładnie miejscu znajduje sie klapa regulacji temperatury w nagrzewnicy?
Dokładnie nie wiem ale musisz sprawdzić w pierwszej kolejności silniczki najbliżej nagrzewnicy i jeżeli nie grzeje strona pasażera to od strony pasażera silniczek. Załączam Ci zdjęcia i strzałki pokazujące silniczki klapek. Przykręcane są chyba na trzy śrubki. Wszystkie są chyba takie same więc możesz zrobić test i np. zamienić miejscami.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

24 Lis 2017, 20:19

Doszedłem już co jest grane,nie działa silniczek od strony pasażera ten najbliżej.Sam silniczek jest sprawny ,podmieniłem i działa w innym miejscu.Nie dochodzi do niego prąd/impuls.Elektryk mówi ,że to wina panelu klimatronika.Trzeba podmienić na inny i sprawdzić
Pakula
Nowicjusz

25 Lis 2017, 00:02

Może tak być ale sprawdź jeszcze przewody które idą do tego silniczka na przejście oraz zobacz czy przy panelu klimatronica piny dobrze stykają między nim a kostką. Będziesz wtedy pewien że problem tkwi w panelu.

Z drugiej strony jak robiłeś kalibrację klimatronica to pomogło za pierwszym razem. Ja bym może zamienił silniczki miejscami i zrobił kalibrację, zobaczył czy tym razem pomoże i na jak długo.
Kacper
Forumowicz VIP