Vw golf3 1.4 abd - problem z odpaleniem

12 Gru 2014, 19:51

Witam. Mam problem z odpaleniem auta. Odpalam na gazie ponieważ mam uszkodzony wtrysk i na benzynie nie odpala. Problemy zaczęły się od kilku tygodni gdy zrobiło się wyraźnie chłodniej. W lecie nie było żadnych problemów. Najpierw zaczął ciężko odpalać za 5 czasami za 10 razem , aż w końcu pewnego dnia w ogóle przestał odpalać lub załapał na chwilę i natychmiast gasł. Jednak dzisiaj zauważyłem że na parowniku jest szron , a płynu chłodzącego jest dość mało na poziomie minimum , czy to może być przyczyna problemów z odpaleniem ? proszę o pomoc.
Kml89955
Nowicjusz

Auto: vw golf3
Silnik: 1.4abd 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

12 Gru 2014, 21:48

W zimie w ten sposób nie pojeździsz niestety - za każdym razem parownik będzie zamarzał, a auto zostanie unieruchomione. Poziom płynu musisz uzupełnić - na zimnym silniku musi go być w połowie między max a min. Ale uzupełnienie płynu i tak nie rozwiąże twojej sytuacji - zimny silnik należy uruchomić na benzynie i dopiero po rozgrzaniu przełączyć można na gaz.
Poświęć troszkę czasu dla naszego forum, a znajdziesz wszystko - kliknij tu
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2014, 23:04

Problem na razie rozwiązany . Dolałem płynu chłodzącego , a po za tym sprawdzałem jeszcze raz wszystkie kable i jedna z wtyczek przy parowniku się wypięła. Samochód potem od razu odpalił jednak wiem że na większych mrozach bym tak nie pojeździł , ale wtrysk jest już zamówiony i za kilka dni będzie wymieniany więc normalnie będzie odpalany na benzynie. Dziękuję za pomoc.
Kml89955
Nowicjusz

Auto: vw golf3
Silnik: 1.4abd 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...