VW GolfV problem z przepustnicą + log

31 Lip 2014, 21:00

Witam.
Posiadam GolfaV 1.6 102 + lpg. Czasami ostatnio zdarza mu się przy odpalaniu wyświetlić kontrolkę EPC + ESP i samochód przechodzi w tryb awaryjny, falują obroty. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu działa już wszystko OK.
Komputer wyświetla następujące błąd
17976 - Throttle Actuator (J338)
P1568 - 007 - Mechanical Failure - Intermittent
Freeze Frame:
RPM: 0 /min
Voltage: 12.55 V
Load: 17.6 %
Load: 83.5 %
RPM: 0 /min
Voltage: 12.65 V
Load: 17.6 %
Load: 83.5 %
+ esp: 01314 - Engine Control Module
013 - Check DTC Memory - Intermittent
Wie ktoś co to może być ?
Dzięki
carolsz
Nowicjusz

Auto: VW

01 Sie 2014, 20:11

Może zacznij od tego:
- odłącz akumulator
- połącz przewodem klemy + i - ( powtarzam klemy - czyli te przewody które nakładasz na akumulator) połącz je razem.
- przekręć kluczyk w stacyjce w pozycje zapłon - odczekaj do 5 min
- po 5 min podłącz klemy do akumulatora
- przekręć zapłon tak aby zapaliły się kontrolki ( nie uruchamiaj silnika) poczekaj kolejne 5 minut
- wyłącz zapłon i potem normalnie odpal auto.
Jeśli wyświetli ci się znowu ten błąd może być coś z instalację elektryczną - nieraz pomaga dodatkowa masa na silnik ( gdziekolwiek ją podłączysz)
W najgorszym przypadku wymiana ECU.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Sie 2014, 21:01

w tym roku wymieniałem akumulator, zobacze go, a może mieć to związek z wyłączoną klimatyzacją i dmuchawą ? bo właśnie ostatnio jak sam jade to wyłączam wszystko i opuszczam szybę, a wcześniej właśnie cały czas klima była włączona
carolsz
Nowicjusz

03 Sie 2014, 11:21

piotrpz87 co to ma być??? nigdy nie słyszałem o takim sposobie napraw elektroniki samochodowej.... :shock: :shock: :shock:
do Autora: blad tyczy sie przepustnicy. dokladnie zlego polozenia silniczka przepustnicy (j338). nie mam pojecia po co ta wymiana ECU miala by pomoc w naprawie awarii :no:
Proponuje zaczac od przejrzenia przewodów idacych do przepustnicy, wyczyszczenia przepustnicy oraz próby jej adaptacji.
Waqa
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 21 06 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Bora i Golf 4
Silnik: AJM, AKQ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2000

03 Sie 2014, 19:30

Waqa napisał(a):nigdy nie słyszałem o takim sposobie napraw elektroniki samochodowej

A czy ja napisałem, ze w ten sposób można naprawić elektronikę?

Przedstawiłem koledze domowy sposób wykasowania błędów z komputera- zresetowania ECU.

Waqa napisał(a):Proponuje zaczac od przejrzenia przewodów idacych do przepustnicy, wyczyszczenia przepustnicy oraz próby jej adaptacji.

Może to zrobić - ale i tak adaptacji nie zrobi.

Czy dalej jest problem z tym błędem? ( do autora tematu)
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

03 Sie 2014, 22:53

na tą chwilę włączyłem dmuchawę przy odpalaniu i nie ma żadnych błędów. jak do tej pory ten problem/błąd pojawił się 3 razy, w tym dwa razy w ciągu jednego dnia. Jak przekręcam kluczyk w pozycje zapłon to przez "kratki" leci mi lekko powietrze i może to pomaga ? zobaczymy
carolsz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

05 Sie 2014, 17:18

jednak błąd dziś po odpaleniu pojawił się ponownie, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu było już ok - w czasie jazdy bez zadnych problemow. moze byc to cos powaznego ? bo za jakis czas jade w trase
carolsz
Nowicjusz